close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Dit zijn de 15 beste Nederlandse jeugdboeken van 2017 volgens JaapLeest

Dit zijn volgens JaapLeest de 15 beste Nederlandse jeugdboeken van 2017 

 


1. De zweetvoetenmanover rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) – Annet Huizing. Illustraties: Margot Westermann. Uitgeverij Lemniscaat. Non-fictie.

Alles wat goede non-fictie moet hebben: humor, leesbaarheid en goed gedoseerde informatie, over een onderwerp dat aandacht verdient. Annet Huizing zet zichzelf in de eregalerij van non-fictie schrijvers voor kinderen.


2.  LampjeAnnet Schaap. Uitgeverij Querido. Roman

Iedereen heeft het over Lampje, vanwege het betoverende sprookje maar ook het verhaal achter de schrijfster. Bekend illustratrice blijkt te kunnen schrijven en hoe! Over liefde en vriendschap, én over vooroordelen en verdraagzaamheid. 


3. Naar de markt – Noëlle Smit. Uitgeverij Querido. Prentenboek.

Een bezoekje aan de markt: er gebeurt niet veel maar ondertussen is het een drukte van belang en kijk je je ogen uit. Noëlle Smit overtreft zichzelf met dit prentenboek waarmee ze het alledaagse en zichzelf naar een ander niveau tilt. 


4.  Wij waren hier eerst – Joukje Akveld. Illustraties: Piet Grobler. Uitgeverij Gottmer. Non-fictie.

 ‘Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou’. Een confronterend en adembenemend boek over de verhouding tussen mens en dier aan de hand van een trip langs wildlife-opvang in Zuid-Afrika. 


5. Sabel – Suzanne Wouda. Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Roman.

Hartverscheurende en prachtig geschreven vertelling over de kindertransporten in de Tweede Wereldoorlog waarin de verzetskat Sabel een hoofdrol speelt. Het pijnlijkste kinderboekeneinde van het jaar. 


6. Konijnentango – Daan Remmerts de Vries. Illustraties Ingrid en Dieter Schubert. Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Prentenboek.

Tekstloos prentenboek dat op allerlei manieren te lezen is. Van voor naar achteren en van onder naar boven en weer terug. Twee konijnen zwieren om elkaar heen in een betoverend mooi kijkspel. 


7. Was de aarde vroeger plat versjes die om versjes vragen – Bette Westera. Illustraties: Sylvia Weve. Uitgeverij Gottmer. Poëzie.

Het Gouden Griffelboek Doodgewoon gaat niet snel worden overtroffen maar het duo Westera/Weve werkt vrolijk verder aan een oeuvre van verzenboeken met eigenzinnige illustraties. Dit boek gaat vooral over de tijd. 


8. Het heel grote vogelboek – Bibi Dumon Tak. Uitgeverij Lannoo. Non-fictie.

Een retro boek vol schitterende oude vogelplaten die door Bibi Dumon Tak aan de vergetelheid worden ontrukt. Met fijne, verhalende teksten over de vogels en over de ontstaansgeschiedenis van het oorspronkelijke standaardwerk Nederlandsche Vogelen.


9. Het gelukkige eiland –  Marit Törnqvist. Uitgever Querido. Prentenboek.

Schitterend slot van een rijke trilogie over de zoektocht naar liefde en geluk. De toekomst ligt nog helemaal open, leert Marit Törnqvist ons in dit kleine kunstwerk met illustraties om te huilen zo mooi. 


10.  Onder mijn matras de erwt – Ted van Lieshout. Uitgeverij Leopold. Poëzie.

Schurende poëzie voor alle leeftijden waarin Van Lieshout voor de zoveelste keer de wetten van het genre tart. Het is wennen aan de afgebeelde kleipoppen maar ze zijn wonderwel functioneel. 


11. De lovebus – Tjibbe Veldkamp. Uitgeverij Querido. Roman. 

‘Veldkamp schreef een gewaagde en bronstige plattelandsthriller waar de geilheid en het verlangen (en de alcohol) van afdruipen’, schreef ik in de recensie. Niets aan toe te voegen.


12. Paul Poiret – dromen van de Oriënt – Enzo Pérès-Labourdette. Uitgeverij Leopold/Haags Gemeentemuseum

Een van de mooiste boeken in de reeks van het Haags Gemeentemuseum. Gedetailleerde prenten in Art Déco stijl over een kunstenaar die vrouwen bevrijdde van het korset. En nog leerzaam ook. 


13. Fabeldieren. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer.  – Floortje Zwigtman. Illustraties: Ludwig Volbeda. Uitgeverij Lannoo. Non-fictie.

Het boek doet precies wat de titel belooft: een schier oneindig overzicht van dieren die niet bestaan maar wel een rol spelen in de overlevering en in  verhalen en fabels. Een begeesterd boek, in meerdere opzichten, met weergaloze illustraties.


14. Broederschap van de Bok – Reggie Naus. Uitgeverij Ploegsma. Roman

Reggie Naus verbindt het Limburgse volksverhaal aan een hedendaagse thriller en schreef daarmee een van de meest onderhoudende ‘gewone’ leesboeken van 2017. Een echte page-turner: spannend tot aan het einde.


15. Tijgerlezen:  Zondag maandag sterrendag – Anna Woltz. Illustraties: Annet Schaap. Fien wil een Flus – Joke van Leeuwen. Heel heel heel vies boek – Edward van de Vende. Illustraties: Floor de Goede.  Uitgeverij Querido. Kinderboek.   

 

 

 

 

 

De serie Tijgerlezen is een alternatief voor de vaak wat fantasieloze AVI-boekjes en met dit drietal zet de serie zich op de kaart. Eenvoudig van taal maar gelaagd en gevarieerd van inhoud. Zo wordt lezen dus leuk!