close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Volledig toegewijd aan een autistisch jongetje

Max heeft hem bedacht toen hij vier was, zijn denkbeeldige vriendje. Hij heet Budo en niemand behalve Max kan hem zien of horen. Budo leeft in de ruimte tussen mensen en  laveert tussen de wereld van volwassenen en kinderen. Max is autistisch en Budo is een soort van hulphondje die hem de goeie kant uittrekt. Als Max niet kan kiezen of als hij in zijn binnenwereld opgesloten blijft. Regelmatig heeft Max aanvallen, blokkeren noemt Budo dat, en dan is zijn denkbeeldige vriendje degene die hem terzijde staat.

Zo’n figuur dat aan de fantasie van kinderen is ontsproten, niet echt bestaat maar wel een functie heeft, komt vaker voor in de jeugdliteratuur. Maar niet eerder werd het zo levensecht en van binnenuit beschreven. Matthew Dicks heeft het boek volledig in de ik-vorm geschreven waardoor Budo een geheel eigen en vertrouwde stem krijgt. Af en toe is dat verwarrend want dan vergeet je als lezer dat het wezentje niet echt bestaat, althans geen directe rol speelt in de werkelijkheid. Indirect is hij er wel en is hij van groot belang in het leven van de autistische Max. De liefde en toewijding van Budo aan Max is grenzeloos en onbaatzuchtig en volstrekt geloofwaardig en ontroerend. Budo is er om Max te redden en nergens anders voor. Via een stem van buiten schetst Dicks een prachtig portret van een autistische jongen met zijn prachtige en lastige kanten.

Max wordt door één van zijn juffen ontvoerd, die zelf een kind heeft verloren. Niemand weet waar hij is, behalve Budo en die moet heel wat kunstgrepen uithalen om de echte wereld te bereiken en Max te redden. Hij slaagt daarin met behulp van andere denkbeeldige vriendjes. Er bestaat een soort tussenwereld waarin niet bestaande figuren elkaar soms ontmoeten, met weinig zekerheden want het leven van zo’n vriendje kan zomaar voorbij zijn. Bovendien zien ze er totaal verschillend uit en hebben ze alleen de eigenschappen die hun mensenvriend hen heeft toegedicht.

Dicks is af en toe nogal wijdlopig in zijn beschrijvingen van de gevoelens van Budo en ook de ontvoering en ontsnapping worden nogal gedetailleerd beschreven. Dicks schuwt de herhaling niet (wat veel autisten met hem gemeen hebben trouwens) waardoor het wat te dik is en her en der wat traag maar de auteur blijft de aandacht vasthouden. De personages zijn bijzonder en boeiend genoeg om te willen weten hoe ze het vergaat. Het is een boek over de noodzaak van verbeeldingskracht, Budo is niet zomaar een leuk typetje, Max heeft hem keihard nog om te kunnen overleven in een wereld die hem vreemd is.

Herinneringen van een denkbeeldig vriendje is een knap en intens boek dat niet loslaat.

Titel Boek:

Herinneringen van een denkbeeldig vriendje

Auteur:

Matthew Dicks

Vertaler:

Ineke van Bronswijk

Uitgever:

Mistral/Moon

Kaft:
Tags : autismejeugdboekLiefde en vriendschapSchoolziekte