close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Botsingen tussen moeder en dochter

Lydia Rood Kathelijne van Kenau Jeugdboek
Gottmer
Waardering: 7.0

De speelfilm Kenau, die vanaf 6 maart 2014 in de bioscopen draait, wordt begeleid door maar liefst twee boeken. Tessa de Loo schreef een roman over Kenau Simonsdochter Hasselaer en Lydia Rood een jeugdboek over haar oudste dochter Kathelijne. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog en is vrijelijk gebaseerd op de levensverhalen van beide vrouwen, over wie lang niet alles bekend is. Kenau had een moeilijk karakter, en was een omstreden lastpost annex heldin maar of ze daadwerkelijk heeft meegevochten tegen de Spanjaarden, daar is geen zekerheid over.

Wat wel vaststaat is dat een van haar dochters door de Spanjaarden is omgebracht en dat dat een ongelooflijke impact op haar leven had. In het boek van Lydia Rood speelt dit gegeven een hoofdrol. Gertruide wordt op de brandstapel gebracht en op het moment dat de vlammen in haar rokken slaan, schiet haar oudste zus Kathelijne vanaf het marktplein een kogel door haar hoofd. Het kan als een heldendaad gezien worden, ze verkort het lijden van haar zusje, maar zo voelt ze het zelf niet en moeder Kenau kan het haar niet vergeven. Rood maakt niet duidelijk waarom Kenau het haar dochter zo kwalijk neemt.

De relatie tussen moeder en dochter staat centraal. Kenau verhandelt hout en speelt een actieve rol in het verzet en biedt op haar werkplaats onderdak aan strijders. Kathelijne wordt op slag verliefd op Dominique, uiteraard tegen de zin van haar moeder. De twee botsen voortdurend en de spanning is te snijden. Kathelijne lijkt in alles de kant van de mildheid, loyaliteit en rechtvaardigheid te kiezen terwijl haar moeder als hard en meedogenloos wordt neergezet. Uiteindelijk is er wel iets van toenadering tussen moeder en dochter en blijkt Kenau ook een mens van vlees en bloed.

Lydia Rood haalde de inspiratie voor het boek uit de film, en dat is voelbaar. Boeken die bij een film zijn geschreven, het blijft een ingewikkeld huwelijk en Rood slaagt er in om een relatief aardig en eigenstandig boek te schrijven.  De historische context is interessant genoeg maar het tempo in Kathelijne van Kenau is  te laag en de verhaalijnen en karatkeruitwerkingen te clichematig om echt te boeien en overtuigen. De jongen die in de muur verdweeen, het boek  dat Lydia Rood voor het Haags Gemeentemusuem over ‘De antatomische les’ schreef, ook al een opdrachtboek, is beter geslaagd.

Titel Boek:

Kathelijne van Kenau

Auteur:

Lydia Rood

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : emancipatiegeschiedenisjeugdboekmiddeleeuwenmoederverfilmdVroeger