close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Inbreken voor het goede doel

Reggie Naus Broederschap van de Bok Jeugdboek
Ploegsma
Waardering: 8.0

Het  volksverhaal over de bokkenrijders behoort tot het Limburgse immateriële erfgoed en blijft tot de verbeelding spreken. Een bende dieven die in de 18e eeuw op strooptocht gingen en daarbij op bokken door de lucht vlogen. In de overlevering is er een Robin Hood element aan toegevoegd: de boeven zouden het tegen de rijken opnemen en hun buit onder de armen verdelen. Over deze combinatie van fictie (vliegen op bokken) en feiten (dievenbendes) werden al meer kinderboeken geschreven (o.a. De bende van de bokkenrijders van Ton van Reen)

Reggie Naus  laat in Broederschap van de Bok, een boek voor wat oudere kinderen, de legende samenvallen met een verhaal dat in deze tijd speelt. Naus vertelt het verhaal van Peter, een jongen die aan de strooptochten van de bokkenrijders deel gaat nemen om  zijn doodzieke moeder te kunnen helpen. Hij merkt al snel dat de bende keihard geweld niet schuwt en worstelt met zijn geweten. Dan worden de eerste dieven opgepakt die zonder uitzondering de doodstraf krijgen. Peter weet dat hij voor zijn leven moet vrezen en daarmee ook voor dat van zijn moeder.

Naus is op zijn gemak in dit spannende historische verhaal, dat doet denken aan de vele piratenboeken die hij schreef. Hij treedt wat meer buiten zijn comfortzone met de parallelle vertelling die in het heden speelt. Dat gaat over een Limburgse wetenschapster die onderzoek doet naar de legende van de bokkenrijders, en betrokken raakt bij politie-onderzoek. Een agent ontdekt bij een aantal inbraken overeenkomsten met de werkwijze die de dievenbende vroeger hanteerde, bijvoorbeeld door de tekens die achter worden gelaten op het plaats delict. Samen met haar dochter komt ze in contact met de jonge zwerver Ziggy (de hedendaagse evenknie van Peter), die zijdelings bij de misdaden is betrokken. In hoog tempo volgen de gebeurtenissen elkaar op en ontwikkelt het boek zich tot een spannende thriller in het decor van een internationale politieke topconferentie in Maastricht. Niet altijd even waarschijnlijk, zeker het plot niet, maar dat is weinig storend.

Reggie Naus is auteur van spannende kinderboeken, over piraten en trollen, en verlegt met deze jeugdroman zijn grenzen. Dat pakt goed uit. De afwisseling werkt uitstekend en geeft vooral het actuele verhaal een extra dimensie. De vraag in hoeverre een nobel doel geweld rechtvaardigt, had wat sterker uitgewerkt kunnen worden. In het achttiende-eeuwse verhaal is de conclusie helder: ‘De broederschap van geluk had de hel op aarde gebracht’. Maar de motieven van de hedendaagse ‘bokkenrijders’ blijven onduidelijk en worden niet echt verbonden aan idealen of dilemma’s.  Daar had meer ingezeten.

Naus laat met dit goed geschreven en sterk opgebouwde jeugdboek zien dat hij meer in zijn mars heeft dan hij tot nu toe heeft laten zien. Ondanks dat hij al een aardige oeuvre bij elkaar heeft geschreven, is het predikaat ‘veelbelovend’ nog steeds van toepassing.

Tags : armoedeEcht gebeurdFamiliegeschiedenishistoriejeugdboekLiefde en vriendschaplimburgmoederpolitieSpanning en avontuurthrillerWeten en leren