close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Alles gebeurt vandaag

Jesse Browner De dag nadat ik met het verkeerde meisje was Jeugdboek
Leopold
Annelies Jorna
Waardering: 8.0

Er is iets geks met dit boek, dat pas na een tijdje opvalt. Er staan geen hoofdstukken en geen alinea’s en zelfs nauwelijks witregels in. Het verhaal van De dag nadat ik met het verkeerde meisje was beslaat precies één dag en daarin is geen ruimte voor ruimte.  Alles gebeurt vandaag (de Engelse titel is Everything Happens Today) was een betere titel geweest voor deze roman, het is ook de titel die hoofdpersoon Wes aan het boek wil meegeven dat hij ooit gaat schrijven. “Alles. Alles is vandaag gebeurd”, moet de eerste zin zijn, bedenkt hij.

De onbegrijpelijk en onjuiste (het is niet de dag nadat, maar de dag dat) Nederlandse titel geeft op een rare manier iets van de inhoud weg. ‘Het verkeerde meisje’ is Lucy, met wie hij op een feestje naar bed gaat, wat zijn ontmaagding betekent. Hij is volledig in de war want hij is in de veronderstelling verliefd te zijn op zijn goede vriendin Delia, die hem met haar boeddhistische principes heeft betoverd maar geen duidelijkheid geeft over haar gevoelens. Het boek gaat over de rest van de dag waarop Wes naar zijn leven en gevoelens kijkt en bij die meanderende gedachtestroom past het ontbreken van hoofdstukken goed, alhoewel het het lezen er niet gemakkelijker op maakt.

Het obligate chicklit-lijntje over de ontmaagding wordt gecompenseerd door de verwarring van Wes, een jongen van 17 die ervan overtuigd is dat hij anders is dan anderen. Welke jongen van leeftijd huilt er immers zoveel als hij? Dat je zo door verdriet overmand bent, en dat alles zo onbeduidend en zinloos lijkt, dat hoort volgens hem zelf niet bij een jongere die nog een heel leven en een wereld aan mogelijkheden voor zich heeft.

Er zijn zeker redenen voor zijn tobberij. Wes zorgt samen met zijn zusje voor zijn terminale moeder die aan progressieve MS lijdt. Hun ouders zijn gescheiden en Wes ergert zich kapot aan zijn vader, een gemankeerde schrijver die ook nog in het huis woont. De dag waarop hij met het ‘verkeerde’ meisje naar bed gaat, zet alles op zijn kop, denkt Wes. In feite is het niet meer dan een ingewikkelde rotdag in het leven van een jong volwassene die denkt dat hij het middelpunt van het universum is en alles vanuit zijn puberende kader bekijkt. Het egocentrisme van Wes wordt genadeloos blootgelegd door zijn vader in een treffende tirade: “Je bent slim, je ziet er goed uit, je bent gezond. Je woont in een prachtig huis in een geweldige stad bij mensen die van je houden. Je loopt niet het gevaar dat je doodgaat aan cholera, diarree of van de honger. Je krijgt de beste schoolopleiding die er bestaat en er ligt een fantastische toekomst voor je. Niet veel mensen kunnen je dat nazeggen. En lopen die soms allemaal zielig te zeiken en zieken? Dan wás het maar een rotdag voor je – er komen nog wel meer rotdagen. Maar verman je in godsnaam een beetje, en maak het leven van uitgerekend de mensen die jou gelukkig willen zien niet zuur’.

Een andere spiegel krijgt hij voorgehouden door het verkeerde meisje dat hem verwijt vooropgezette ideeën over mensen te hebben: “Alsof je alles wat je ooit geleerd hebt uit boeken komt”. Het zwelgen in zelfmedelijden wordt de kop ingedrukt en op dat moment beseft Wes dat het hem niet lukt zichzelf te begrijpen en valt er een last van zijn schouders.

De Amerikaanse schrijver Jesse Browner schreef een onderhoudend coming of age boek over pubertobberijen. Knap gedaan om een protagonist als anti-held neer te zetten: een jongen die verstrikt raakt in zijn doordenderende semi-wijzneuzerige en literaire gedachten. Hij neemt zichzelf bloedserieus en maalt over Oorlog en Vrede van Tolstoj en het boeddhisme en veel meer, en raakt ondertussen het zicht op zijn sociale omgeving kwijtraakt. Het knappe is dat Browner de lezer volledig in het hoofd van zijn hoofdpersoon toelaat, waarbij sympathie, medeleven en ergernis beurtelings om voorrang strijden.

Mooi boek, jammer van de titel .

Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoudersseksvaderYoung Adultziektezus