close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De prik is uit mijn moeder

‘Ik, Charlie Jansen beloof een verhaal van 30.000 woorden te schrijven gedurende 1 maand (ca. 1000 woorden per dag)’. Dit soort schrijfmarathons bestaan echt (in november weer) en de juf van Charlie zet haar klas aan het schrijven. Charlie schrijft niet net als haar vriendin een fantasieverhaal maar houdt een dagboek bij.

Van harte gaat het niet want Charlie heeft er helemaal geen zin in. Daar gaat het eigenlijk al meteen mis. 30.000 woorden van Charlie is een boek tegen wil en dank. Het is ploeteren, voor Charlie en de lezer, om iedere dag aan die duizend woorden te komen. Midden in de hoofdstukken komt ze tot de conclusie dat het weer te weinig is en besluit ze zinnen te gaan herhalen.

Vrancken hinkt op meerdere gedachten. Ze combineert verhaallijnen over een moeder met een depressie en een dochter met een obsesieve verliefdheid met overpeinzingen over het ambacht van het schrijven. Ondanks de schrijftips boven ieder hoofdsdtuk (zonder conflict is er geen verhaal) gaat het niet diep op de schrijfkunst in. De schrijfmarathon is niet meer dan een vorm die slecht aansluit bij vooral het indringende verhaal over haar moeder. Haar vriendin Ayse schrijft wel een echt verhaal en de fragmenten daaruit zijn grappig en fantasievol. Misschien moet Vrancken dat uitwerken tot een boek.

De gevolgen van de depressie van haar moeder vormen een belangrijke verhaallijn. ‘De prik is uit mijn moeder. Ze is zo plat als kraantjeswater.’ De irritatie en het onbegrip van Charlie zijn geloofwaardig maar dat wordt te ver doorgevoerd als Charlie stiekem in haar moeders dagboek dat haar moeder vooral in leven blijft voor haar. Dit schokkende gegeven wordt voor kennis aangenomen en doet niet zoveel met Charlie, die is vooral bezig met die duizend woorden per dag. Het grootste deel van het boek verhaalt Charlie over haar tot mislukken gedoemde verliefdheid op kebabverkoper Orhan. Die is te jaloers om een relatie aan te kunnen, dat heeft de lezer al snel door maar het duurt even voordat Charlie het ook beseft.

Er staan een paar mooie zinnen in dit boek, vooral over de depressieve moeder, en daarmee is het wel gezegd. Vrancken vertelt zich aan de vorm en de thema’s. Een boek schrijven over het schrijven van een boek getuigt van pretenties. En die worden niet waargemaakt.

Titel Boek:

30.000 woorden van Charlie

Auteur:

Kaat Vrancken

Kaft:
Tags : dagboekdepressiejeugdboekLiefde en vriendschappsychiatrieschrijven