close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een doos vol cassettebandjes

‘Wie stuurt mij nou een schoenendoos vol cassettes? Niemand luistert nog naar zulke dingen. Heb ik eigenlijk wel iets om ze op af te spelen?’Clay ‘leent’ een walkman van een kennis om de cassettes te kunnen beluisteren die bij hem voor de deur liggen. Het is het gesproken testament van Hannah Baker, een meisje dat kort daarvoor zichzelf van het leven beroofde.

Op de cassettes vertelt Hannah waarom ze tot haar ultieme daad is gekomen, ze voert dertien redenen aan in een wat chaotische bekentenis, waarmee ze klasgenoten vooral wil laten voelen wat ze hebben aangericht. Clay hoort daar niet bij want op hem was ze heimelijk verliefd en dat was nog wederzijds ook. Bij vlagen is het relaas van Hannah aangrijpend. Kleine pesterijen hebben een enorme impact en vormen tezamen een poel van ellende waaruit Hannah zich niet meer omhoog kan trekken. Ze heeft vooral last van beeldvorming. Er wordt veel geroddeld op school en het beeld dat op school van Hannah bestaat is dat van een slettebak die er wel pap van lust, terwijl ze in werkelijkheid verlegen en afhoudend is. Hannah kan ons zeker wat leren over de patronen die tot zelfdoding kunnen leiden, in die zin is Thirteen reasons why een nuttige en educatieve roman.

Literair gezien zit de vorm de leesbaarheid en opbouw in de weg. De teksten van de gesproken cassettes van Hannah worden afgewisseld met het commentaar en de gedachten van van Clay. De auteur legt in een interview achterin het boek uit dat hij op het idee voor deze vorm kwam door een audiorondleiding in een museum. De vorm was er eerder dan het onderwerp en dat is te merken. De commentaarstem staat niet in dienst van het verhaal maar leidt vooral af en maakt het lastig om de zieleroerselen van Hannah te laten doordringen. De keuze voor de cassettes is ook niet logisch, een jongere uit deze tijd zou eerder een podcast of een videodagboek achterlaten. Maar de auteur vond de ouderwetse geluidsdrager beter in het verhaal passen waarmee hij nogmaals aangeeft vorm boven inhoud te stellen.

De flaptekst vertelt ons dat Thirteen reasons why maar lieft 57 weken op de New York Times Bestseller List prijkte. Indrukwekkend hoor maar wat zegt het? Dat er een goede marketingcampagne is gevoerd, dat het thema mensen aanspreekt of dat het een goed boek is? Thirteen reasons why is een opvallende roman door de vorm maar het levert vooral een rommelig boek op dat geen recht doet aan de hoofdpersoon.

Titel Boek:

Thirteen reasons why

Auteur:

Jay Asher

Vertaler:

Lydia Meeder

Kaft:
Tags : dagboekjeugdboekYoung Adultzelfmoord