close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een weekendbroer van peperkoek

Als je tijdens het lezen van een boek aan de schrijver Aidan Chambers moet denken, is er iets bijzonders aan de hand. Rotmoevie van Marian de Smet doet in stijl, thematiek en sfeer  denken aan zijn young adult klassieker Je moet dansen op mijn graf. Op een vergelijkbare verstilde en ontroerende manier worden verliefdheid, dood, gemis en de eenzaamheid van een jongen beschreven. Niet dat Marian de Smet de grootmeester Chambers nadoet, zeker niet. Ze heeft met Rotmoevie een authentieke roman geschreven waarin de klasse tot uiting komt waarvan in haar vorige boeken de hoop al gloorde. In Geen bereik viel de gelaagdheid al op maar wilde ze nog zo veel: teveel karakters en verhaallijnen en vooral uitleggen. ‘Kaler graag, minder is meer’  fluisterde ik haar al recenserend toe en jawel: Rotmoevie is rustiger en evenwichtiger, de gelaagdheid is gebleven. De Smet heeft het lef getoond om zich in te houden waardoor de verdieping toeneemt en personages en hun gevoelens beter uit de verf komen.

Het gaat om Eppo, die een groot verlies te verwerken heeft. Dat van zijn weekendbroer Maarten, die een leegte nalaat die met niks of niemand is op te vullen. Ook niet met de verhalen van Tabbie, het meisje dat hem een lift geeft, wanneer hij door zijn ouders op reis wordt gestuurd zodat hij eens van zijn kamer afkomt. Twee getroubleerde zielen in een autootje dat nergens naar toe gaat. Beide hebben ze pijn en zijn ze min of meer op de vlucht. Met moeite laten ze delen van hun verhaal los, het is te pijnlijk om onder ogen te zien, vooral voor Eppo. Subtiel en overtuigend schetst De Smet een portret van een jongen die als enig kind opgroeit bij begripvolle hippie-ouders en geen aansluiting vindt bij anderen. Zijn pijn en verlangen treft ze met indirecte beelden: ‘Je had Ruben, Siemen, Joren en Bram. (…) Je kon zien dat het niet zomaar vrienden waren. Het waren broers’.

Als Eppo elf is krijgt hij ook een broer, in de weekenden. Maarten is dertien, zoon van een verslaafde moeder en al bij veel gezinnen weggestuurd vanwege zijn lastige gedrag. Zijn weekendbroer wordt een obsessie voor Eppo. ‘Ik deed elke vrijdag erg mijn best om niet te laten merken dat ik al de hele middag op hem zat te wachten’. Maarten is een stoere jongen aan de buitenkant maar eigenlijk kwetsbaar en breekbaar, wat hij aan Eppo durft te laten zien. Een weekendbroer van peperkoek, concludeert Eppo. De jongens worden meer dan broers en vrienden en bijna zonder het te benoemen schetst De Smet een geloofwaardige en tedere relatie die bruut eindigt. Daardoor is het gemis van Eppo zo invoelbaar.

Als hij op de radio ‘hun’ liedje hoort dat ‘zonder enige waarschuwing de ether wordt ingestuurd, losgelaten in mijn oren, waar de muziek meedogenloos alle herinneringen lospeuterd die ik zo zorgvuldig en met de grootste moeite in de verste hoeken van mijn hoofd verstopt had. De tijd die me dat gekost had werd in seconden teniet gedaan’. Het is vooral suggestie en zinspeling en toch vertelt De Smet een duidelijk verhaal in het juiste tempo en met goed gedoseerde flashbacks. De vraag is of het personage Tabbie veel bijdraagt, het is weer een hele andere geschiedenis die vooral de spanningsboog van Eppo’s verhaal onderbreekt. Maar de roadmovie is wel een mooi vehikel om dit broze verhaal aan op te hangen, er is een onbekende nodig om Eppo aan de praat te krijgen. De Smet vindt met deze roman aansluiting bij het keurkorps van Vlaamse jeugdauteurs waarvan Bart Moeyaert de vaandeldrager is. Ze is soberder gaan schrijven en dat betaalt zich uit. Hier en daar bezondigt ze zich nog aan onnodige duiding: ‘haar stem droeg de klank van gemis’ of ‘haar woorden kregen een lichtheid mee die niet paste bij haar lijf’.

Af en toe verschijnt er een boek dat onder je huid gaat zitten. Waarvan je denkt de hoofdpersoon te begrijpen en hem of haar wil vasthouden en troosten. Het gaat diep in Rotmoevie, op het randje van uitzichtloosheid. ‘Er komt geen later. Ik zie geen later’. Rotmoevie beroert en maakt stil en blijft nog lang in het gemoed doorwerken.

Titel Boek:

Rotmoevie

Auteur:

Marian de Smet

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : Andere landenbroerFamiliehomojeugdboekLiefde en vriendschapreizen