close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Fuctionele waarschuwing tegen sexting

Marlies Slegers Onder mijn huid Jeugdboek
Luitingh-Sijthoff
Waardering: 6.5

‘Ik had nooit kunnen bedenken dat die ene foto zo’n effect zou kunnen hebben.’ Sexting is vooral onder scholieren en studenten een toenemend fenomeen. Je stuurt een seksueel getinte foto of video naar een ‘bekende’, waar vervolgens misbruik van wordt gemaakt. Bij een steekproef onder Amerikaanse collegestudenten bleek dat meer de helft dit wel eens had gedaan. Uit wraak, liefdesverdriet of pure slechtheid, wordt de foto gedeeld met anderen, waarbij het einde zoek is, want je bent de controle volledig kwijt en het wereldwijde web is een meedogenloos monster. Door de onuitwisbaarheid zijn de gevolgen op termijn groot, naast de schending van het vertrouwen, de schaamte en de gigantische inbreuk op de privacy.

Marlies Slegers schreef met Onder mijn huid het eerste jeugdboek over sexting, waarvoor ze met veel meisjes sprak die dit overkwam (het kan jongens trouwens net zo goed gebeuren). Het is het verhaal van Coco die tot over haar oren verliefd is op de ogenschijnlijk onbereikbare Nick. Als het toch wat wordt, is ze door het dolle en luistert ze niet naar de alarmbellen die afgaan als Nick haar vraagt een pikante foto op te sturen, en later zelfs een filmpje. Ze weet in haar achterhoofd dat het niet slim is, maar hij is zo lief en leuk en hij belooft alles meteen te verwijderen. Dat loopt anders, de foto’s raken in omloop en op school weet nu iedereen hoe ze er naakt uitziet. Coco’s leven wordt een hel, ze wordt ook nog eens gechanteerd en uiteindelijk gaat het filmpje ook viral. Uit schaamte durft ze er nauwelijks over te praten, zeker niet met haar ouders, en ze ziet nog maar één uitweg. Gelukkig komt het niet zo ver en krijgt ze van meerdere kanten hulp. In een wat onbeholpen plot wordt duidelijk wie de dader is.

Sexting komt in tal van varianten voor. Slegers beschrijft er eentje, waarbij het om een bekende gaat, die om een foto vraagt. Niet zelden zijn het onbekenden die zich anders voordoen en jongeren middels chatsessies verleiden, waarna de chantage die er op volgt, levens kan vernielen. Slegers heeft zich verdiept in de materie, daarom is het merkwaardig dat ze zich erin vergist dat Coco bepaalde tweets niet kan checken, omdat ze geen twitteraccount heeft.

Onder mijn huid leest als een beklemmende waarschuwing en laat overtuigend zien dat dit gevaar niet zo ver weg is. Dit kan je zomaar gebeuren, als verliefde of opgewonden puber, die seksualiteit aan het ontdekken is. De term sexting komt niet voor in het boek, net als dat er geen verwijzingen naar hulpdiensten worden vermeld. Een goede kuze in s mijn ogen, jeugdromans moeten op zich staan en niet verworden tot zelfhulpboeken. Als roman is Onder mijn huid geen heel sterk boek, het is schematisch en voorspelbaar en stilistisch schurkt het erg aan tegen de chicklit waar Slegers vooral van bekend is. De meerwaarde zit hem in thema en de waarschuwing die ervanuit gaat, het sluit goed aan bij de belevingswereld van vooral meisjes en is in die zin vooral een functioneel boek.

Titel Boek:

Oner mijn huid

Auteur:

Marlies Slegers

Uitgever:

Luitingh-Sijthoff

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSchoolsekssocialmediaYoung Adult