close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Jeroentje Bosch belandt in een paradijselijke hel

Thé Tjong-Khing Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal... Prentenboek
Leopold
Waardering: 8.5

Eén tekening bleek wel en twee schilderijen bleken onlangs toch niet door Jeroen Bosch te zijn vervaardigd. Het gaat om details in techniek en er was jaren onderzoek voor nodig om het vast te stellen. Het is fascinerend hoe er na eeuwen nog gesteggeld kan worden over de oorspronkelijkheid van het werk van een kunstenaar. Het werk van Bosch staat extra in de belangstelling omdat het in 2016 precies 500 jaar geleden is dat de vermaarde schilder Jheronimus Bosch stierf. Dat wordt uitgebracht herdacht met tentoonstellingen en, hoera, met kinderboeken. Van de hand van Paul van Loon verschijnt binnenkort een avonturenboek dat is gebaseerd op het werk van de schilder en van Thé Tjong-Khing is er nu al het prentenboek dat simpelweg Bosch heet.

De ondertitel is ‘het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…’ en een vreemd verhaal is het zeker. Dat kan natuurlijk ook niet anders als het om Bosch gaat, die bizarre werelden schetste. Het is nogal een uitdaging om het vervreemdende werk van Bosch als uitgangsput te nemen voor een kinderprentenboek maar dat is Tjong-Khing wel toevertrouwd. Het tekstloze boek gaat over een jongetje, dat volgens de achterflap Jeroen heet, en tijdens het spelen over de rand van een ravijn kukelt. Hij komt daarbij, volgens de achterflap terecht ‘in een paradijselijke wereld vol vreemde wezens’. Het is maar wat je paradijselijk noemt, een paradijselijke hel wellicht. De natuur is best mooi en de luchten zijn blauw maar verder heeft het meer weg van de hel. Tjong-Kingh lijkt zich vooral gebaseerd te hebben op Bosch’ meest bekende werk ‘De Tuin der Lusten’.

De dieren gaan er meteen van door met de rugzak, het petje en de bal van de kleine Jeroen, die de rest van het boek bezig is zijn spullen terug te krijgen. Hij rekent telkens op vernuftige en onverwachte wijze af met tal van merkwaardige en griezelige wezens. Net als je denkt dat hij in de kookpot van een gruwelijke heks is verdwenen (die nog wel zo bedriegelijk lief leek in haar stippeltjesjurk) zie je hem ergens anders op de pagina, andere gevangenen bevrijden. Uiteindelijk wordt Jeroentje door een engel teruggevlogen naar zijn eigen wereld, uitgezwaaid door een aantal kameraden die hij op zijn pad is tegengekomen.

De verhaallijn en de figuren zijn iets minder slapstick dan in de andere tekstloze prentenboeken van Tjong-Khing en het is af en toe op het randje van doodeng. Maar er zit genoeg lucht in om het niet te griezelig te laten zijn voor kleuters. De wereld van Bosch is er nou eenmaal niet één voor tere zieltjes. Maar tegenover de duivelse en krankzinnige wezens staan voldoende speelse karakters. Bovendien is onze Jeroentje de grote held die steeds weer een list verzint.

Thé Tjong-Khing is de ongekroonde koning (alhoewel genoeg bekroonnd gelukkig) van het tekstloze prentenboek, met zijn serie Taart-boeken (o.a. Verjaardag  met taart en Kunst met taart).  De oude meester is inmiddels 83 maar gaat onverdroten doort en levert Bosch letterlijk en figuurlijk een kunststukje af. Prenten waarbij je steeds nieuwe ontdekkingen doet en het verhaal zelf kunt inkleuren. Net als bij de schilderijen van Jheronimus Bosch.

De tuin der lusten van Jeroen Bosch

Jheronimus Bosch 023.jpg

Een van de eerste (en minst enge) prenten uit Bosch van Thé Tjong-Khing

Titel Boek:

Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…

Auteur:

Thé Tjong-Khing

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : FantasiemuseumPrentenboektentoonstellingVroeger