close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Langs droomeilanden om weerbaarder te worden

Harm de Jonge Oscar en de Ornikop Kinderboek
Hoogland & Van Klaveren
Charlotte Dematons
Waardering: 7.5

Harm de Jonge is de koning van het magisch realisme. In zijn nieuwste boek Oscar en de Ornikop wordt het jongetje Oscar ’s nachts opgehaald door een vogel met een mensenhoofd. Ze reizen langs meerdere droomeilanden waar hij leert zijn zorgen te vergeten en weerbaarder te worden. Of zoals De Jonge dat schrijft: hij heeft last van ‘kraak in zijn hoofd, bruis in bloed en het hersensap zakt naar zijn benen’. Net als in zijn vorige boek Jonas en de visjes van Kees Poon strooit De Jonge kwistig in het rond met nieuwe begrippen en taalvondsten. Hersenlapjes zijn pleisters voor in je hoofd, daarmee wordt het nare ingepakt met lieve woordjes. En moeders geven niet voor niks moed, dat komt omdat het woord er al in zit.

Oscar wordt op school gepest en de juf grijpt niet in als jongens zijn potje met rupsen afpakken. Dat hadden vlinders moeten worden die boven het graf van zijn moeder vliegen. Oscar reist langs verschillende werelden en sprookjesfiguren waar hij leert beter met nare herinneringen om te gaan. Hij ziet ook hoe zijn plaaggeesten gestraft worden. ‘De bedoeling is dat ze de pijn nu zelf voelen. Het lijkt erg, maar het is het beste’.

De fantasiewereld van De Jonge is soms wat overdadig, met al teveel gekke namen en karakters, maar de echte kanttekening bij dit boek is de eenzijdige moraal. Goed en kwaad zijn keurig van elkaar gescheiden. Oscar is daardoor een wat brave schlemiel die in de watten wordt gelegd en de pesters zijn eenzijdig de boosdoeners. Gelukkig is er wel vergeving, na de straf krijgt iedereen een nieuwe kans. De moraal en de soms verstikkende klefheid (er wordt wat afgeknuffeld) maken Oscar en de Ornikop minder schurend dan sommige van de andere boeken van De Jonge. De prenten van de Charlotte Dematons passen uitstekend bij het dromigere verhaal. Dematons geeft het magische uit de verhalen reliëf, wat schitterende schilderijtjes oplevert.

Er zitten mooie filosofische gedachten in het boek zoals deze die mij in het bijzonder aanspreekt. Ik herinner mij dat ik als 12-jarige erg van slag was door het overlijden van de bijzonder wijze overbuurvrouw, ik vond het zo jammer dat alles wat ze wist verloren ging. De Jonge omschrijft dit als cirkelmensen, als het hoofd de raakt, is de cirkel rond, dan rollen deze mensen naar de zee en verwijnen ze voorgoed. ‘Als je oud bent weet je veel en nieuwe mensen moeten altijd weer van voren af beginnen. Weer opnieuw leren lezen, weer de tafels opzeggen, weer dictees maken. Maar goed, anders hadden de scholen ook weer niks te doen’.

Harm de Jonge schrijf op zijn website dat de Ornikop verwijst naar een tekening van Matthius Merian uit 1660:

Harpij van Matthius Meridan

vervolg op Jonas en de visjes – die Ornikop is ergens op gebaseerd, zie de site van Harm.

Titel Boek:

Oscar en de Ornikop

Auteur:

Harm de Jonge

Illustrator:

Charlotte Dematons

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : dromenFantasieillustratiesjeugdboekKinderboek