close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Mijn leven is een pleister op een balzak

Andrew Smith Winger Jeugdboek
De Fontein
Sandra van de Ven
Waardering: 6.5

Op pagina 435 van dit boek van 446 bladzijdes staan zinnen waar ik bijna versteend naar heb zitten staren. Tot dan was Winger een  page-turner met niet heel veel om het lijf, maar een geestig en onderhoudend internaat- en sportverhaal dat tot doorlezen dwingt. Dan is de lijvige omvang van het boek geen issue. Tot die twee regels op pagina 435. Nog maar een keer lezen: het staat er echt, en het verandert alles. Zelden strond er  zo’n heftig gegeven aan het eind van een boek, nog tien pagina’s te gaan. De lezer moet er maar mee zien te leven en dat is bijna niet te doen.

Voor die tijd raast het verhaal op de vierkante centimeter door het leven van de veertienjarige Ryan Dean West. Op het privé-internaat wordt hij Winger genoemd vanwege zijn positie in het rugbyteam. Hij staat in de aanvalslinie en daar staan doorgaans de wat ielere jongens die het meer van snelheid dan van kracht moeten hebben. Ryan Dean heeft een joekel van een minderwaardigheidscomplex, ziet zichzelf een loser en besteedt veel van zijn tijd aan het opboksen tegen stevige, stoere gasten.

Zijn zelfbeeld is weinig realistisch want Ryan Dean is graag gezien, heeft vrienden en één van de mooiste meisjes van het internaat is smoorverliefd op hem. Eigenlijk is hij te jong voor haar maar de liefde is niet te stuiten en dat kost hem een goede vriendschap. Ondertussen probeert Winger niet te veel mee te gaan in de drank-en gokgewoontes van zijn jaargenoten en loopt hij bij het rugby nogal eens een buts en een deuk op. Maar niet alleen daar: ook buiten het veld blijkt hij zijn mannetje te staan en deelt een beuk uit als dat nodig is. Ryan Dean is niet het watje waarvoor hij zichzelf aanziet.

Ervaren Young-Adult schrijver Andrew Smith hanteert een swingende stijl met lange, meanderende zinnen met ongelooflijk veel details. Al vroeg in het boek wordt de lezer gewaarschuwd: ‘Dat was een heel lange zin, vind je niet?’ Het is op het manische af,  zeker door de hoge grapdichtheid en de vele seks- en piemel grappen, die jongens van die leeftijd graag maken. Uiteraard loopt de rugbyer een blessure in de schaamstreek op en wordt hij daarvoor behandeld door een knappe verpleegster. ‘Mijn leven is een pleister op een balzak’, denkt Winger, als hij terug op zijn kamer een doos met condooms aantreft, die door zijn moeder zijn opgestuurd. Met dat soort zinnetjes staat het bok vol. Smith houdt de boel in balans door ook een zelfverzekerde homoseksuele jongen op te voeren, waarmee Ryan Dean bevriend raakt. Al merkt hij bij zichzelf dat hij er over nadenkt, vooral over de reacties van anderen, bijvoorbeeld als hij met deze Joey in een ruimte is.

Een doordenderende coming of age roman, regelmatig op het randje van de slapstick, mede door de gekke stripjes. Op pagina 435 weet je ineens wat er op de achterflap werd bedoeld met het zinnetje: ‘Winger moddert van probleem naar probleem, maar niets kan hem voorbereiden op wat komen gaat…’. Dat geldt ook voor de lezer. Het zou dwaas zijn om prijs te geven wat er precies plaatsvindt. Het is de vraag wat Smith heeft bezield om deze dramatische wending op te nemen. En of het verantwoord is, is voer voor discussie. Erg logisch is in het in ieder geval niet.

Tags : FamiliehomohumorjeugdboekLiefde en vriendschaprugbyRuzie en pestenSchoolslapstickSport en lichaamYoung Adult