close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Young-adult waarvoor het genre lijkt te zijn uitgevonden

Rebecca Stead Wie je morgen bent Querido
Jenny de Jonge
Waardering: 8

De kindertijd kenmerkt zich vaak door vanzelfsprekende vriendschappen zonder ingewikkelde afspraken. Maar dan komt die rare puberteit alles in de war schoppen en raakt het leven uit balans. Bridge raakt daarvan bewust en vergelijkt het met een stapel boeken die naar één kant begint over te hellen.’Elke volgende dag was een nieuw boeken boven op de stapel’. De drieënheid die ze jarenlang met haar vriendinnen Emily en Tabitha vormde, komt onder druk te staan door verliefdheden, intriges en de vraag wat je geheim voor elkaar kunt houden.

Wie je morgen bent van Rebeca Stead (Als je terugkomt en De Spionnenclub) is typisch zo’n young-adult boek waarvoor het genre lijkt te zijn uitgevonden. De overgang van de kindertijd via puberteit naar de volwassenheid, die vol veranderingen en verrassingen zit. In het geval van Bridge was zo’n verandering er al wat eerder: op haar achtste raakte ze ernstig gewond bij een aanrijding. Ze overleeft het ternauwernood en een opmerking van een verpleegster wordt zo’n beetje haar levensmotto: er moet een reden zijn waarom jij op de wereld bent gezet. De vraag naar die reden blijft in haar hoofd rondcirkelen.

Het boek komt moeizaam op gang, met veel personages en een paar verhaallijnen waarvan de bedoeling volstrekt onduidelijk is. Sherm, met wie Bridge vriendschap sluit, heeft iets uit te vechten met zijn opa, die zijn oma na vijftig jaar plotseling heeft verlaten. En de zus van een van Bridge’s vriendinnen worstelt met een groot geheim dat middels mysterieuze tussenhoofdstukken in het boek wordt verweven. Eenmaal gewend aan die vorm en de hoodpersonen begint het verhaal te intrigeren en dat blijft tot het einde zo. Er ontspint zich een boeiend verhaal over de grens tussen vriendschap en verliefdheid en over loyaliteit en verraad. Een pikante foto uit de vriendengroep komt onbedoeld in de social media terecht en dan zijn de poppen pas echt aan het dansen. Lukt het om in al die spanning en verandering de vriendschap van vroeger overeind te houden?

Al die ontwikkelingen in de puberteit gaan in een razend tempo. Het lichaam verandert en seksualiteit komt om de hoek kijken en soms lijkt dan alles op de kop te staan. Gaat het allemaal niet te snel? Kan Bridge heel goed bevriend zijn met een jongen zonder dat ze verliefd op elkaar worden? Die zorgvuldig opgebouwde verhaallijn wordt verpest door een onnodige epiloog die zich twee jaar later afspeelt.

Een schoonheidsfoutje, voor de rest is Wie je morgen bent behoorlijk intrigerend en naar het einde toe best spannend. Young-adult die veel herkenbaarheid op zal roepen en wat is er ijner dan erover te lezen dat anderen met dezelde dingen tobben als jij? Vooral ook als dat nog eens origineel en mooi is opgeschreven?

Tags : geheimjeugdboekLiefde en vriendschappuberteitSchoolsocialmediaYoung Adult