close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Zoek de verschillen

De beschrijving van het moment dat Philip en Olaf elkaar voor het eerst ontmoeten, is raak.  ‘De jongen op de scooter ziet hem. Hun ogen als magneten, terwijl de scooter verder raast. De jongen zit nu bijna achterstevoren op het zadel’. Het is of ze zichzelf zien. Hoe kunnen ze zo op elkaar lijken? Philip kan nog geen tien verschillen opnoemen. Het is verwarrend en griezelig.

Het kan niet anders of beide jongens moeten uitzoeken hoe het kan dat ze twee druppels water zijn. Weber neemt die zoektocht als uitgangspunt voor Hij of ik. Net als in Duivendrop beschrijft hij een onlogische en wat ongemakkelijke vriendschap tussen twee jongens die in weinig op elkaar lijken. Uiterlijk zijn ze dan wel bijna een kopie maar karakterologisch is er weinig overeenkomst. Philip is ingetogen en bedachtzaam, Philip is de wildebras die tot op het randje gaat. Olaf sleept zijn dubbelganger mee in acties en omstandigheden die hem volkomen vreemd zijn. Philip leeft in tweestrijd: hij moet weinig hebben van de macho-houding van Olaf maar is tegelijkertijd enorm gefascineerd door zijn spiegelbeeld. De drang om te weten waar hun overeenkomsten vandaan komen, is te groot. Zijn ze een tweeling, is er iets raars gebeurd bij de geboorte of is het uiteindelijk niet meer dan  toeval?

Weber kreeg voor Duivendrop, zijn tweede boek, de Zilveren Griffel en met nieuwsgierigheid werd uitgekeken naar deze nieuwe roman. Want de behoefte aan nieuwe en originele stemmen in de Nederlandse jeugdliteratuur is groot. Weber lost die verwachting maar ten dele in. Hij of ik is in aanzet een intrigerend boek over identiteit en vriendschap. Dat laatste is nu al een thema in het kleine oeuvre van Weber. Aanvankelijk beschrijft Weber de verwarring rond de gelijkenis treffend en bouwt hij de spanning subtiel op en speelt hij geloofwaardig met persoonsverwisselingen. Maar vanaf het moment dat het kader vaststaat, twee uiterlijk zeer gelijkend maar innerlijk nogal verschillende jongens die willen weten hoe het zit, verliest hij de grip. De ontwikkelingen in Hij of ik zijn vanaf daar een herhaling van zetten en lopen dood in een merkwaardig plot.

Hij of ik krijgt het karakter van een wat plichtmatige detective en is uiteindelijk een onevenwichtige roman. Weber krijgt alle lijntjes maar niet bij elkaar. Met Duivendrop kende hij dat probleem ook al enigszins maar daar sloeg de balans naar de goede kant uit. Hij of ik is in alle opzichten minder geslaagd dan Duivendrop, dat geldt zeker voor de titel.

Stilistisch is het in orde. Weber kan schrijven, dat zeker, maar blijft vooralsnog even een belofte.

Titel Boek:

Hij of ik

Auteur:

Dirk Weber

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschap