close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

FAQ

Veelgestelde Vragen

Wie bespreekt de boeken op JaapLeest?

Alle recensies worden geschreven door Jaap Friso. Zie voor meer informatie over hem, de rubriek Over JaapLeest.

Hoe komt JaapLeest aan de gerecenseerde jeugdboeken?

JaapLeest krijgt de meeste boeken opgestuurd door de uitgeverijen. Die boeken worden door JaapLeest geselecteerd en aangevraagd uit de catalogi. Er worden ook veel boeken spontaan toegezonden.

Bespreekt JaapLeest boeken voor alle leeftijden?

JaapLeest bespreekt boeken die zijn uitgegeven voor kinderen. Dat zijn zowel prentenboek, kinderboeken als jeugdboeken en young adult. JaapLeest hanteert doorgaans de zogenaamde NUR. (de Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling). Zolang die onder de 300 is, geldt een boek als een boek voor de jeugd.

Maakt JaapLeest onderscheid in het soort boek?

JaapLeest is onafhankelijk en maakt zelf de keuze voor de boeken. Er worden met name jeugdboeken besproken die het predikaat ‘literair’ verdienen.  Ook boeken die opvallen door hun thema, originaliteit of interessante invalshoek, komen in aanmerking voor een bespreking.

Bespreekt JaapLeest alleen Nederlandse boeken?

JaapLeest bespreekt alleen boeken die op de Nederlandse markt zijn verschijnen, in het Nederlands of in de Nederlandse vertaling. De recensie gaat altijd uit van de vertaling.

Ik wil een boek toesturen om te laten bespreken, kan dat?

Laat de uitgever het boek toesturen. De ervaring leert dat boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven, meestal niet geschikt zijn voor bespreking op JaapLeest

Hoe komt het cijfer tot stand?

De cijfers op Jaapleest zijn te vergelijken met de sterren of ballen die andere media aan boeken geven. Het is de waardering voor een boek die in één oogopslag duidelijk is voor de bezoeker van de site. De argumentatie in de recensie is leidend en daaruit rolt een waarderingscijfer dat aanduidt of een boek als slecht (5 en lager), matig (6), redelijk (7), goed (8) of zeer goed (9) wordt beoordeeld.

Kan ik op Jaapleest een boek bestellen?

Nog niet, maar het is belangrijk dat er boekhandels blijven bestaan waar mensen werken met kennis van en liefde voor boeken. Daarom stimuleert JaapLeest de gewone boekhandel. 

Wat gebeurt er met de boeken die niet besproken worden?

Er blijven heel veel recensie-exemplaren over die regelmatig weggeven worden aan bijvoorbeeld schoolbibliotheken. Weet je een goede bestemming voor de boeken, neem contact op met JaapLeest.