close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Dokter doe weinig krijgt het druk – ‘De avonturen van Dokter Dolittle’ van Hugh Lofting in een bewerking van Tiny Fisscher

De avonturen van Dokter Dolittle van Hugh Lofting in een bewerking van Tiny Fisscher, illustraties Martijn van der Linden, Volt, 6+

Hugh Lofting verzon het personage Dokter Dolittle tijdens de Eerste Wereldoorlog waar hij als Brits militair naar toe ging. In brieven aan zijn kinderen probeerde hij de aandacht af te leiden van de gruwelen van de oorlog. Tussen 1920 en 1952 verschenen er twaalf boeken over de kleine dokter die met dieren kon praten en ze genas. Dokter Dolittle is zo’n klok en klepel personage, je kent de naam, maar wie was hij ook alweer precies? Ondanks dat er films over hem gemaakt, is hij is toch een beetje weggezakt.

Tiny Fisscher heeft inmiddels een behoorlijke rij bewerkingen op haar naam staan, die wisselend meer en minder relevant aanvoelden. Na het succes van Alleen op de wereld boog ze zich over onder andere Oliver Twist, Mary Poppins, De kleine prins, Sindbad de zeeman en De reis om de wereld in 80 dagen. In dat rijtje is Dokter Dolittle een aangename keuze die verrassend goed uitpakt. Misschien ook omdat het origineel de meeste lezers niet heel helder voor de geest zal staan. Dat is maar goed ook want daar zaten nogal wat racistische elementen in.

Fisscher sloopt die eruit en maakt er een compact en toegankelijk verhaal van over een dokter die te weinig geld verdient met het genezen van mensen omdat hij dieren leuker vindt dan de meeste mensen. Helder wordt uitgelegd waarom hij zo heet: “Los van elkaar geschreven is de vertaling van het Engelse woord Dolittle: doe weinig, en dat is precies wat hij deed.”

Hij wordt veel actiever vanaf het moment dat hij ontdekt met dieren te kunnen praten. Met een aantal bevriende dieren gaat hij op pad naar Afrika om een verschrikkelijke apenziekte te bestrijden. Het levert een vrolijk avontuur op dat door Fisscher compact en toegankelijk is opgeschreven in een lekker voorleesverhaal vol grappige en opvallende woorden.

Illustrator Martijn van der Linden laat zijn veelzijdigheid zien door weer eens uit een ander vaatje te tappen dan we van hem gewend zijn. Hij gaat op de grafische toer in een gepaste, ouderwets aandoende kleuren. Een komische soms bijna cartooneske stijl die de humor en dwaasheid van het verhaal onderstrepen.

Meer van dit soort bewerkingen graag.