close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Tien kinderboeken om naar uit te kijken in 2024 + belangrijke data voor in de agenda

Oh jee, oh jee, wat wordt het voor kinderboekenjaar? De voorjaarscatalogi van de uitgeverijen geven alvast een hoopvol glimpje prijs maar het is altijd weer afwachten of de ronkende teksten ook worden waargemaakt. Er verschijnt heel veel en nog meer. Nieuwe boeken van onder andere Evelien De Vlieger, Henry Lloyd, The Fan Brothers Yorick Goldewijk, Joke van Leeuwen, Martine Letterie, Wouter Klootwijk, Jacques Vriens, Arend van Dam, Loes Riphagen, Bette Westera. Ik selecteerde tien boeken waar ik net iets extra naar uitkijk, om allerlei redenen. Kijk hieronder.

En noteer ook alvast de belangrijkste data in je agenda. Op 26 maart wordt de Vlaamse literaire prijs De Boon voor Jeugdliteratuur uitgereikt. Twee weken later volgt de Woutertje Pieterse Prijs (9 april).  Op 19 juni weten we wie de Zilveren  Griffels en Penselen winnen en op 27 september volgt het Goud. Op 27 september kun je weer uit je dak gaan tijdens het Kinderboekenbal waarna van 2 tot en en met 13 oktober de Kinderboekenweek plaatsvindt. De Boekenweek voor jongeren gaat daar waarschijnlijjk aan vooraf: van 13 tot en met 22 september.

Tien kinderboeken om naar uit te kijken:

Salto – Arndís Þórarinsdóttir – Volt – februari – 10+

‘De flat aan het einde van de wereld’ viel op door de eigenzinnigheid. Het nieuwe boek van deze IJslandse schrijfster gaat over autisme.

Salto, Arndís Thórarinsdóttir | Boek | 9789021483269 | Bruna
Ted van Lieshout – Ommouw me – Leopold – februari  – alle leeftijden

Ted van Lieshout weet vaak te verrassen en deze bundel met pöezie vanuit de kledingkast belooft dat ook weer te doen. “Na lezing kun je geen kledingstuk meer achteloos weggooien.”

Ommouw me

Dirk Weber – Welkom thuis chrononauten – Querido – februari – 15+

Hij schrijft weinig boeken maar als er dan weer eentje komt…. Dit wordt een verhaal over tijdreizen en kunstdiefstal

Welkom thuis, chrononauten - Querido

Ali Standish – Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall  – Lemniscaat, februari – 12+

Volgens de uitgeverij een internationale bestseller waarvan de filmrechten al zijn verkocht. Over meeslependem ysteries, nieuwe vriendeschapen en gehieme genootschappen

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall, Ali Standish | Boeken - Lemniscaat

Ludwig Volbeda – Oever – Querido – maart – 12+

Prozadebuut van de tweevoudig Gouden Penseelwinnaar over een jongen die worstelt met gender, vriendschap en het leven. Hij maakte er zelf illustraties bij.

Oever, Ludwig Volbeda | Boek | 9789045129990 | ReadShop

Het is een zachte dag vandaag – Rian Visser en Janneke Ipenburg – Leopold, maart, 9+

Voor haar vorige dichtbundel kreeg Rian Visser een zilveren griffel.

Het is een zachte dag vandaag - Rian Visser - Kinderboeken.nl

Het hart van een giraf is ongelooflijk groot – Sofia en Amanda Chanfreau – Lannoo – maart – 10+

Nog zo’n internationale bestseller die volgens de uitgeverij alles in zich heeft om een klassieker te worden. Over een meisje dat haar moeder nooit heeft ontmoet en samen met haar vader op het Giraffeneiland woont.

Het hart van een giraf is ongelooflijk groot

De lijst van Violet Sopjes – David Vlietstra, met tekeningen van Yoko Heiligers – Gottmer, april, 9+

Eerste boek van deze auteur bij Gottmer. Violet wil dit schooljaar met ieder kind uit de klas een keer gaan spelen en houdt haar belevenissen bij in schriftjes.

De lijst van Violet Sopjes - Gottmer Kinderboeken

Sjoerd Kuyper – De Grote vloed – Hoogland & Van Klaveren, april 12+ 

Uit de prospectus: “Op een dag in mei van het jaar 2029 komt de Grote Vloed en zet de wereld onder water. Een meeslepend avontuur dat to aan de rand is gevuld met gruwelen, verbale gekte en slapstick – een dystopie met een happy end.

O Pinokkio – Imme Dros & Carll Cneut – Querido – mei, alle leeftijden

Carll Cneut wilde altijd nog een keer illustraties maken bij het verhaal van Pinokkio. Hij is blij dat dit voor zijn 65e is gelukt. Imme Dros brengt het beroemde sprookje opnieuw tot leven in een hervertelling”

O Pinokkio