close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De zoektocht die het leven is

Daan Remmerts de Vries Het leven achter de dingen Kinderboek
Waardering: 7.5

Een jongen klimt een heuvel op. Hij verwacht iets te zien. Zonder dat hij enig idee heeft waarom. Kinderen doen dat, volgens Daan Remmerts de Vries in Het leven achter de dingen. ‘En juist die verwachting maakt alles groter’. Er  is de zekerheid dat er een leven is achter alle dingen die er te voelen, ruiken en ervaren zijn. De jongen ontmoet op de heuvel een kat die tegen hem praat. Hij begrijpt er niks van en daarom verschijnt de kat de volgende keer maar als meisje. Samen voeren ze  filosofische gesprekken. Over dat mensen denken alles te weten maar eigenlijk weten niks weten.

De jongen groeit op en wordt verliefd maar als zijn vriendin over kinderen begint, gaat het mis. Dat wil hij niet, als je vader wordt dan hoor je echt bij de mensen en moet je aan de verwachtingen voldoen. ‘In de nabijheid van mensen mag je nooit een verkeerd dichtgeknoopt vest aan hebben’. Zo’n pareltje van een zin tilt het boek op. De jongen gaat op reis en wordt zo ziek dat hij hallucinerende ervaringen heeft. Na zijn terugkeer zoekt hij zijn vriendin opnieuw op: hij is toe aan luiers en verantwoordelijkheid. Na de geboorte van zijn kind staat er: ‘Want het leven achter de dingen was nu werkelijk tevoorschijn gekomen.’ De jongen keert terug naar de heuvel waar het verhaal rondgemaakt wordt.

Het is moeilijk te beschrijven waar Het leven achter de dingen over gaat en wat de auteur ons wil vertellen. Al is begrijpen niet perse nodig en kan de lezer het ook gewoon over zich heen laten komen en er uit halen wat hij of zij wil. De lat mag voor kinderen best hoog liggen maar dit is wellicht toch meer geschikt voor volwassenen. Door het gebruik van tweede personen enkelvoud is soms moeilijk te volgen bij wie de focus ligt.

Het ongrijpbare verhaal lijkt een langgerekte fabel over de zoektocht die het leven is; over verwachtingen, teleurstellingen, dromen en realiteit. Filosofische thema’s die door Daan Remmert de Vries worden uitgewerkt aan de hand van een karakter dat oorspronkelijkheid mist waardoor identificatie lastig is. Hij heeft geen naam en weinig eigenschappen en reliëf is daardoor te onpersoonlijk.  Dat is een te verdedigen keuze in een fabel maar maar in een boek dat ook voor kinderen is bedoeld, is het een riskante. De jongen is niemand en misschien tegelijkertijd iedereen.  In kinderboeken over soortgelijke thematiek (bv. Godje van dezelfde auteur of Het boek van alle  dingen van Guus Kuijer) hebben de personages karakter, het maakt ze mensen van vlees en bloed en daardoor wint het verhaal aan zeggingskracht.

De typische Remmerts de Vries collage-illustraties geven het boek een dromerige sfeer mee. Er staan meerdere  prachtige zinnen en gedachtenspinsels in Het leven achter de dingen maar dat is te weinig voor een boek als geheel.

Tags : Dieren en natuurFamiliefilosofieLiefde en vriendschapVoorleesboekWeten en leren