close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Leeftijd

Het bankpersoneel applaudisseert voor de overvaller in ‘Cowboy in de bank’ van Kees de Boer

‘Cowboy in de bank’ van Kees de Boer, Querido – Tijgerlezen, 5+

Als Jop zegt dat hij even een bank gaat overvallen, waarschuwt zijn moeder dat hij wel op tijd terug moet zijn voor het eten. ´We eten hutspot!’ Jop is gek op hutspot. Het abnormale vanzelsprekend maken, dat is Kees de Boer wel toevertrouwd. De tekenaar doet het al jaren in de populaire slapstickserie over Agent & Boef die hij samen met Tjibbe Veldkamp maakt. Het droogkomische Cowboy in de bank,dat in de Tijgelezenreeks verschijnt, maakte hij in zijn eentje.

In Cowboy in de bank voert hij een kinderfantasie- en spel heel ver door. Net als dat kinderen politieagentje of doktertje spelen, speelt Jop hier bloedserieus bankovervallertje. Hij wacht keurig op zijn beurt en zegt dan met lage stem, naar zijn grote voorbeeld Luuk Lef: “Dit is een overval”. De bankdirecteur (die op een tompoes lijkt ) is verrukt en wil maar wat graag met hem op de foto. “Ach wat leuk, We hadden nog nooit een cowboy in de bank”. Al het personeel applaudisseert en Jop raakt in de war: hij kwam toch iets stouts doen, waarom is iedereen zo blij.

Door Jop in zijn rol te laten en de volwassenen mee te laten spelen, blijft de jongen een dappere held. Ook de echte overvaller en een opgetrommelde agent kunnen niet anders dan zich voegen in het toneelstuk dat zich ontvouwt. De Boer voert het verhaal net iets te ver door, met een goed doel als bestemming van het geld, waardoor het een wat onnodig moralistisch tintje krijgt. E

Als Jop thuis weer aan de hutspot zit, is het gewoon een leuke dag geweest. De vrolijke, realitische tekenstijl en de prima tekst maken Cowboy in de bank tot een ontwapenend (…) leuk boek voor beginnende lezers.