close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Het verwachtingsvolle jeugdboekenjaar 2014

Waar kijkt JaapLeest naar uit in het nieuwe jaar en waarom? Wordt het net zo’n vreugdevol jeugdboekenjaar als 2013? De voortekenen zijn gunstig. Er verschijnt nieuw werk van Floortje Zwigtman, Dirk Weber en Sjoerd Kuyper.  

Het meest nieuwsgierig ben ik naar de nieuwe boeken van Dirk Weber en Floortje Zwigtman. In januari verschijnt De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber. Het is pas het vierde boek van deze auteur die zich ophoudt in de schaduw van het schrijverschap. Weber heeft een fulltime baan en werkt in de avonduren aan nieuw werk dat dan ook maar sporadisch verschijnt maar tot nu toe van hoog niveau is, zoals Kies mij en Duivendrop.  De goochelaar, de geit en ik speelt zich af in 1927 en heeft als kernvraag: hoe ver ga je om je vader te redden?

Van Floortje Zwigtman verschijnt in najaar het langverwachte eerste deel van een nieuwe trilogie. Het eerste deel heet Vlam, daarna komen nog Vuur en Vloed. Volgens de uitgever zijn het ongelooflijke spannende en gelaagde boeken die zich afspelen in 1980 en 2020. Het is een portret van twee families, dat van een dictator en een muzikaal gezin.  Zwigtman verwierf een grote schare fans met de trilogie van De Groene Bloem en deze nieuwe serie mag een gebeurtenis van formaat heten, waar veel jeugdboekenliefhebbers naar uitkijken, ik in ieder geval wel.

Nog zo'n schrijver die ons niet overlaadt met boeken is Han van der Vegt. Van hem verschijnt het vervolg op Het rode ei en dat heet simpelweg Het zwarte ei.

Aan het begin van het nieuwe jaar is er Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper bij uitgeverij Lemniscaat. De filmrechten zijn al verkocht aan Eyeworks wat doet vermoeden dat het boek meteen als scenario is geschreven, de film moet in 2015 al te zien zijn. Het boek gaat over een jongen die het hotel van zijn ouders probeert draaiende te houden als zijn moeder overlijdt en zijn vader in het ziekenhuis belandt. Dat valt nog niet mee met drie bijzondere en eigenzinnige zussen.

Andere Nederlandse boeken die de nieuwsgierigheid opwekken: Kom niet dichterbij van Erna Sassen, een psychologische roman die wellicht het niveau van het veelgelezen Dit is niet mijn dagboek haalt. En alweer een nieuwe Anna Woltz. Hij heet  Honderd uur nacht en speelt zich af in New York, na een orkaan. Van Simon van der Geest verschijnt Zapp Mattheus van Simon van der Geest, een bewerking van de Matthaus Passion voor kinderen. Ernest van der Kwast schreeft zijn eerste kinderboek De famlie Lazuriet dat is geillustreerd door Sieb Postuma. En dan is er Birk van Jaap Robben, een roman over een moeder-zoon relatie die in april verschijnt en niet specifiek een jeugdboek is.

Wat betreft de vertaalde boeken valt vooral Omhulde stad, het vervolg op De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs op. Dat boek werd in de VS meer dan 1,5 miljoen keer verkocht en verschreen in 33 landen en wordt verfilmd door Tim Burton .

Verder zijn er nieuwe boeken van Patrick Ness (More than this) en David Almond (De jongens die met piranha’s zwom) en natuurlijk is er de jaarlijkse Kevin Brooks, die in straf tempo doorschrijft. Het heet Bunkerdagboek en gaat ‘over je ergste nachtmerrie’, die lijkt te zijn dat je in een donkere ruimte zonder ramen en deuren bent opgesloten.

Kortom: er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat 2014 een minder enerverend jeugdboekenjaar gaat worden dan het afgelopen jaar.

 

 

Plaatje: