close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Zonder iPhone tussen de goden

Efua Traoré Kinderen van het drijfzand Kinderboek
Leopold
Tjalling Bos
Waardering: Universeel verhaal over Afrikaanse mythes

Efua Traoré groeide op in een klein plaatsje in Nigeria. Haar fascinatie met mythes en legendes is bepaald door haar jeugd in die ver afgelegen plek en speelt een grote rol in Kinderen van het drijfzand.

In het magisch-realistische verhaal wordt de 13-jarige Simi door haar gescheiden moeder naar haar oma in het oerwoud gestuurd. Daar moet ze acht weken zien te overleven zonder telefoon en tv, maar met een bordspel met pitten. En vooral niet met het meer in de buurt, dat vanaf het begin als streng verboden verbied wordt verklaard. Toch gaat Simi daar op de eerste dag al even kijken  en komt ze door de draaikolk van het drijfzand in een andere wereld onder het water terecht. Een verhaallijn die doet denken aan de populaire serie ‘Stranger Things’. Hier is ook een sprake van een soort ‘ondersteboven’, een onderwereld waarin kinderen leven die uit het dorp zijn verdwenen. Simi verzwijgt haar bizarre avontuur voor haar oma maar kan er niet langer omheen als er in het dorp vreemde dingen gebeuren.

Het is een verhaal over bijgeloof, mythes en goden die een wig drijven tussen de traditionele dorpelingen en de modernere, stadse mensen en de verschillende generaties. Simi’s moeder moet niks van dat bijgeloof hebben. Maar er meer aan de hand. Er is in het verleden iets ingrijpends bij het meer gebeurt waardoor de relatie tussen haar moeder en oma verstoord is geraakt Simi wordt gek van die geheimzinnigheid en voelt dat ze een rol heeft in dit verhaal. Ze gaat nog een keer terug naar het meer om contact te zoeken met de kinderen.

Traoré, die tegenwoordig in Duitsland woont, laat geloofwaardig zien hoe bijgeloof en mythes door generaties heen een rol blijven spelen en voor frictie kunnen zorgen. Oma is er van doordesemd, moeder probeert er tevergeefs van los te komen en de kleindochter zit er op een nieuwsgierige manier tussen in.  Het is best heftig hoe er levens op het spel staan maar zo gaat dat volgens Traoré met al die Afrikaanse goden. ‘Ze strooien mensenlevens zoals een boer zaden gooit’. Deze Nederlandse uitgave past in de trend om een grotere diversiteit in het aanbod aan kinderboeken te brengen. Daar past dit universele verhaal over een modern Afrikaans stadsmeisje, met wie kinderen zich prima kunnen identificeren, en haar traditionele oma prima in.

 

Tags : Andere landenDieren en natuurFantasiegeloofgrootoudersjeugdboekLiefde en vriendschapmagiemoedermulticultioudersproblemenreligiescheidingSpanning en avontuurspiritualiteit