close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Tien jeugdboeken om naar uit te kijken in 2015

Op welke boeken kunnen we ons verheugen in 2015? Ik selecteerde er tien uit het aanbod dat nu bekend is, voornamelijk boeken uit het Nederlandse taalgebied.

1. Oliver – Edward van de Vendel

In januari is het meteen al raak met Oliver van Edward van de Vendel. Een young-adult roman die zich afspeelt voor De dagen van de Bluegrassliefde, het boek  over de liefde tussen Tycho en Oliver, waarmee Edward van de Vendel in 2000 zoveel indruk maakte. Het boek dat Van de Vendel volgens mij nog moest schrijven en waar ik meer dan benieuwd naar ben.

2. Boer boris gaat naar de markt -Ted van Lieshout en Philip Hopman

Ook in januari al vinden de Nationale Voorleesdagen (21-31 januari) plaats waarin Boer Boris (genoemd naar de oudste zoon van illustrator Philip Hopman) een prominente rol speelt. Boer Boris gaat naar zee is door jeugdbibliothecarissen verkozen tot Prentenboek van het jaar 2015. Blijft een rare constrcutie, een boek van twee jaar geleden dat ineens nog centraal staat. Maar in het geval van Boer Boris is dat niet zo erg, als ie van de zee terug is, gaat ie door naar de markt. Deeltje vijf heet dan ook  Boer Boris gaat naar de markt  en komt tegelijk in Duitsland uit.

3. Spijkerzwijgen – Simon van der Geest

Het zou opnieuw wel eens het jaar van Simon van der Geest kunnen worden Hij schrijft het kinderboekenweekgeschenk en in het voorjaar is er al zijn nieuwe roman Spijkerzwijgen, die al eerder had zullen verschijnen. 

4.  Op reis met de  Haagse school – Charlotte Dematons

Charlotte Dematons boeken - Op reis met de Haagse School

Het eerste boek van Dematons na Nederland, dat nu al een klassieker genoemd mag worden. Op reis met de Haagse school wordt uitgegeven ter ere van een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en er zullen opnieuw veel Hollandse landschappen in te zien zijn. De illustratrice maakt ook nog de prenten bij een nieuwe dichtbundel (Nooit denk ik aan niets) van Hans en Monique Hagen die in het voorjaar verschijnt.

5. Kevin Brooks – Delaney Detectives

De eerste in een serie van Kevin Brooks, bedoeld voor wat jongeren kinderen dan zijn reeks grimmige young-adult boeken. Een dertienjarige jongen neemt na het overlijden van zijn ouders, het werk van hun privé-detectivebureau over.

6. Geniaal  – slimme mensen die de wereld beter maakten – Janny van der Molen

In de reeks waarin ze al eerder wereldverbeteraars en filosofen besprak komt Van der Molen met een verhalend non-fictieboek over wetenschappers en uitvinders. Geniaal bespreekt leven en werk van o.a. Louis Pasteur, Marie Curie, Charles Darwin en Galileo Galilei.

7. Virus –  Mirjam Mous

In april komt de verfilming van Boy 7 in de bioscoop. Tot nu het sterkste boek van Mirjam Mous maar wie weet overtreft ze het met Virus. waarin een jongen met het syndroom van Gilles de La Tourette een belangrijke rol speelt.

 

8. Gips – Anna Woltz

Alweer een nieuwe Anna Woltz, en ze worden steeds beter. Het zal me niet verbazen als Honderd uur nacht dit jaar een prijs in de wacht sleept.  In april wordt Gips verwacht: een 11+ boek waarvoor Woltz meeliep met haar zus, die chirurg in opleiding is, op de spoedeisende hulp.

9. Mooi boek – Joke van Leeuwen

Mooi boek

Het nieuwe boek van Joke van Leeuwen heeft de algemene aanprijzing: ''Voor iedereen die van taal en letters houdt'. Mooi boek is een van-alles-wat-boek met briefjes, verhaaltjes, en strips.

10. De rode zwaan –  Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper is weer helemaal terug na zijn overstap naar een andere uitgeverij. Lemniscaat heeft tot mijn vreugde besloten mijn lievelingsboek  De Rode Zwaan opnieuw uit te geven.

 

 

Plaatje: