close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Marco Kunst raakt verstrikt in zijn eigen web

De sleuteldrager doet in veel denken aan De brief voor de Koning van Tonke Dragt maar komt ook maar niet een beetje in de buurt van het vertel- en verhaalniveau van deze belangrijke schrijfster. Dat is geen schande, want het boek van Dragt is één van de kroonjuwelen van de Nederlandse jeugdliteratuur. Maar een beetje pijnlijk is het wel als je zo duidelijk schatplichtig en geïnspireerd bent en dan blijft steken in een magere poging. Om het populair te zeggen: Timeo (de hoofdpersoon in De sleuteldrager) mag nog geen eens de veters van Tiuri strikken.

De openingszin is veelbelovend: ‘De wilde wikke wikkelde een rank om de voet van de wandelaar die lag te slapen onder de Oude Eik.’. Kunst vertelt het verhaal van het koninkrijk Myr dat geteisterd wordt door de zogenaamde Gruwel. Het koningshuis speelt daar een belangrijke en mysterieuze rol in. Timeo krijgt er mee te maken en als blijkt dat de sleutel die zijn vader bij zich draagt, van cruciaal belang is, heeft hij letterlijk en figuurlijk de sleutel in handen. De sleuteldrager begint aangenaam en de spanningsboog wordt tot halverwege keurig in tact gelaten. In deel twee raakt de auteur zelf verstrikt in het web dat hij verzonnen heeft en kabbelt en keutelt het verhaal toe naar een ongeloofwaardig einde dat er dan nog nauwelijks toe doet. Het verhaal wil gewoon niet boeien omdat het te bedacht en gekunsteld is en tot op de vierkante millimeter wordt uitgelegd. De kracht van een sage of legende is dat er iets van een mythe in stand blijft, maar de ballon wordt hier opgeblazen en loopt vervolgens helemaal leeg.

Hij leek zo beloftevol, zeker met Gewist en in mindere mate met Isa’s droom maar Marco Kunst maakt het voorlopig niet waar. Misschien hunkeren we in kinderboekenland ook teveel naar opvolgers van Dragt, Biegel en Beckman.

Titel Boek:

De sleuteldrager

Auteur:

Marco Kunst

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekKinderboekSpanning en avontuurSprookjes