close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

Gideon Samson wint Gouden Lijst met Overspoeld

De Gouden Lijst 2015 is gewonnen door Gideon Samson die samen met Julius ’t Hart het boek Overspoeld schreef. Het boek is gebaseerd op ervaringen tijdens de tsunami en volgens de jury ‘een boek dat zich niet laat wegleggen’. In de categorie buitenland won Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher, vertaald door Ellis Post Uiterweer. De prijs van de Jonge Jury is voor Mel Wallis de Vries met Wreed en de Debuutprijs van de Jonge Jury gaat naar Emiel de Wild met Broergeheim.

De Gouden Lijst is de prijs voor het beste 12+ boek. Grootste verrassing is wellicht dat Anna Woltz geen enkele prijs in de wacht sleept voor Honderd uur nacht, dat voor beide prijzen en ook nog voor de Woutertje Pieterse Prijs was genomineerd. Opvallend omdat het boek beter werd besproken dan Overspoeld. Aan de andere kant heeft Samson ook wel eens een grote prijs verdiend, nadat hij er op zijn beurt met Zwarte Zwaan net naast greep. De prijs van de Jonge Jury wordt bepaald door jongeren tussen de 12 en 16 jaar, die konden stemmen op vijf door heen zelf genomineerde titels.

Met de uitreikingen vandaag in Utrecht is het voorjaarsoffensief van jeugdboekenprijzen ten einde. Dat wordt over twee maanden vervolgd, op 21 juni, met de bekendmaking van de Griffels.

Plaatje: