close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

Bruna wordt sponsor van Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is gered nu winkelketen  Bruna de nieuwe sponsor wordt. Eerder was al bekend dat het Lira Fonds het financieel niet meer kon bolwerken en was het voortbestaan van de prijs onzeker. De Bruna stapt er in ieder geval voor drie jaar in. Een opmerkelijke samenwerking omdat de Bruna niet direct bekend staat als een boekhandel die veel affinitieit met jeugdboeken uitstraalt. Sterker nog: de Bruna profileert zich recentelijk niet zozeer als boekhandel maar als ‘verwenwinkel’.

De uitreiking van de 28e prijs kan nu gewoon doorgaan, de datum moet nog worden bepaald. Normaal gesproken is de uitreiking begin maart. Er verandert volgens het bestuur van de prijs niets aan het karakter van de prijs maar er is toch één niet onbelangrijk onderscheid: er worden voortaan drie tot zes boeken genomineerd. De Woutertje Pieterse Prijs onderscheidde zich tot voor kort door het ontbreken van nominaties. Volgens het bestuur gaat er met de nominaties ‘een lang gekoesterde wens in vervulling’. De afgelopen drie jaar zat ik zelf in de jury, en inderdaad is dat vaak geopperd. Al was het eerder een wens van de juryleden dan van het bestuur, in mijn beleving.

Binnenkort Hanneke Groenteman, de huidige juryvoorzitter, de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2015 bekend maken.

Plaatje: