close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Dat transport waar iedereen het over heeft

Martine Letterie Groeten van Leo. Een kind in kamp Westerbork Kinderboek
Leopold
Waardering: 7.0

‘Een kamp. Dat klinkt als kamperen’, zegt Leo Meijer als hij hoort dat hij met zijn ouders naar kamp Westerbork gaat. Hoe hard en onmenselijk de waarheid is, beseft de 9-jarige jongen dan nog niet. Hij is ervan op de hoogte dat hij Joods is en dat daar iets mee aan de hand is maar veel invloed heeft dat tot dan toe niet op zijn leven gehad. Pas tegen het einde van de oorlog wordt de familie Meijer via de Hollandse Schouwburg naar kamp Westerbork vervoerd. In september 1944 wordt hij met zijn ouders in een veewagen naar Theresienstadt afgevoerd, en van daaruit naar Auschwitz waar hij wordt vergast. Alleen zijn vader overleeft de oorlog. Het bijzondere is dat er ondanks zijn korte leven, veel foto’s van Leo bewaard zijn gebleven, en zijn vader smokkelde tekeningen en briefjes van zijn zoon mee terug. Dat illustratiemateriaal maakt Groeten van Leo tot een bijzonder en levensecht monument. De lezers kunnen er niet omheen dat deze jongen echt heeft bestaan, dat leuke lachende jochie met dat open gezicht.

Groeten van Leo is een klein en ontroerend verhaal dat in opdracht van kamp Westerbork is geschreven door Martine Letterie, ‘speciaal voor kinderen die nog te jong zijn voor het verhaal van Anne Frank’. Dit verhaal is inderdaad goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Letterie schrijft helder en in korte zinnen, zonder moeilijke woorden en de manier waarop Leo denkt en praat is herkenbaar. Vooral zijn naïviteit en onschuldige verwondering  ‘Mam wat is toch dat transport waar iedereen de hele tijd over praat?’. Hij beleeft de reis met de trein naar Westerbork aanvankelijk als een avontuur. Ook in het kamp gaat het leven in zekere zin door. Sinterklaas komt, er wordt gevoetbald en de kinderen gaan naar school. Het is pijnlijk hoe optimistisch en hoopvol Leo blijft, tot het allerlaatste moment, hij denkt dat het leven in Auschwitz goed zal zijn en dat ze dan naar huis mogen. Dat kinderen in de laatste maanden en weken van de Tweede Wereldoorlog nog vergast zijn, blijft onverteerbaar. Leo was anders nu 78 jaar geweest.

Letterie heeft de toestemming en medewerking van familie en betrokkenen van Leo gehad om zijn verhaal te reconstrueren. Dat doet ze, ondanks haar soms wat slordige stijl, op een manier die jonge kinderen zal aanspreken en opnieuw dingen bijbrengt over de oorlog.

 

Titel Boek:

Groeten van Leo. Een kind in kamp Westerbork

Auteur:

Martine Letterie

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : Echt gebeurdjeugdboekKinderboekOorlog en misdaadwoII