close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De dood verstoppen

Angelo Vergeer Hein, de jongen die zijn moeder in de vriezer stopte van Goor
Waardering: 8.5

Als Hein thuiskomt, zit zijn moeder dood op de bank maar dat kan helemaal niet. ‘Wat zou ik zonder mijn moeder moeten beginnen, ik ben pas dertien’. Het besef is te groot voor Hein en het dringt maar voor een deel tot hem door. Hij realiseert zich wel dat de dood van zijn moeder grote gevolgen kan hebben; waarschijnlijk moet hij naar een weeshuis en hoe moet het dan met de hond? Hij is zo bang dat zijn vertrouwde wereldje volledig overhoop wordt gegooid dat hij besluit alles bij het oude te laten en zijn moeder in de vriezer te stoppen.

Ja, hij stopt zijn moeder in de vriezer. Nadat pogingen om haar te preparen met formaline zijn afgevallen. De grote hoeveelheid diepvriesmaaltijden moeten plaats voor haar maken en dan past de moeder van Hein er net in. Ze is nogal aan de forse kant namelijk omdat ze de laatste jaren niets anders deed dan op de bank zitten, soaps kijken en chips eten.

Het lijkt zo’n krantenberichtje: ‘Jongen stop moeder in vriezer’  maar voormalig journalist Angelo Vergeer lijkt zijn derde jeugdroman niet te hebben gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Toch is het absurde gegeven behoorlijk realistisch neergezet en zorgvuldig uitgewerkt. Hein laat zijn leven doorgaan alsof er niks aan de hand is, toch merkt zijn omgeving aan zijn gedrag dat er iets aan de hand is. Hij wordt prikkelbaar en agressief en verslonst zijn school. Ondertussen raakt Hein nog hoteldebotel van een meisje en gaat hij op zoek naar zijn vader, die volgens zijn moeder is weggelopen.

En ondertussen ligt die moeder dus maar in de vriezer. Dat gegeven sluimert het hele boek door op de achtergrond en geeft je als lezer een onbehaaglijk gevoel. Die moeder kan daar toch niet blijven liggen en Hein kan niet op deze manier door blijven gaan. Vergeer schrijft vaardig naar een overtuigend plot toe. De aanslagen op de Twin Towers van 11 september zijn door het boek verweven. Het grote wereldleed wordt op die manier scherp afgezet tegen een persoonlijk drama en op meerdere vlakken lijkt de wereld te vergaan en moeten mensen zien te overleven.

Ondanks het absurde gegeven is het geen macaber of sinister boek omdat de gebeurtenissen elkaar op een vanzelfsprekende manier opvolgen en Hein veel begrip en empathie oproept. Die moeder in de vriezer is daarentegen bij vlagen weer zo absurd dat het verhaal soms op het randje van slapstick balanceert. Dan lijkt het gedurfde onderwerp een beetje op de loop te gaan met de schrijver maar Vergeer trapt telkens weer op tijd op de rem.

Hein is vooral een treurig boek over een jongen die geen afscheid van zijn moeder kan en wil nemen en dat is ongelooflijk invoelbaar. De dood is te groot voor Hein en hij verstopt het daarom maar.

Een jeugdboek zoals er niet zo veel meer geschreven worden in ons land, in de traditie van schrijvers als Peter Pohl en Aidan Chambers en dat mag als een groot compliment opgevat worden. Hein. De jongen die zijn moeder in de vriezer stopte is een belangrijk boek af over eenzaamheid en rouw. Een gedurfde en bewonderenswaardige prestatie van Vergeer.

Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapNon-fictieSchoolSpanning en avontuurYoung Adult