close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Heftig verzet

Wilma Geldof Het meisje met de vlechtjes Jeugdboek
Luitingh-Sijthoff
Waardering: 8.0

Het meisje met de vlechtjes is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Freddie Oversteegen, Nederlands jongste verzetsmeisje. Wilma Geldof voerde vele gesprekken met Oversteegen, die in september van dit jaar vrij plotseling overleed.  Ze heeft het boek niet meer gelezen maar drong er wel op aan dat Geldof haar eigen naam gebruikte. De hoofdpersoon in het boek heet Freddie, de dingen die ze in het boek meemaakt zijn niet allemaal op die manier gebeurd.

Het is nadrukkelijk fictie maar het belangrijkste gegeven is een feit. Freddie Oversteegen werd in het begin van de oorlog, samen met haar zus Truus (Menger), lid van een Haarlemse verzetsgroep die geweld niet schuwde.  De groep werd na de oorlog bekend omdat ook Hannie Schaft er deel van uitmaakte, die in april 1945 werd geëxecuteerd. Freddie komt uit een communistisch gezin en haar moeder staat het toe dat haar dochters bij het verzet gaan. Ze waarschuwt er nog wel voor ‘niet net zo te worden’ als de vijand maar moet zich gerealiseerd hebben dat het er niet zachtzinnig aan toe zou gaan.

Dat gaat het zeker niet. Geldof beschrijft geloofwaardig en tot in detail een aantal acties waarbij vooral Duitse soldaten worden omgelegd. Het is deels de taak van Freddie en haar zus om de Duitsers te verleiden en naar een bepaalde plek te brengen. De zussen brengen zelf ook mensen om het leven. Het is heftig, zeker als je bedenkt dat Freddie in het begin nog maar 15 jaar is. Maar het is ook dapper en spannend en heldhaftig, en misschien wel noodzakelijk. Het gaat om mensen die gruwelijkheden op hun geweten hebben en voor nog veel meer doden zouden kunnen zorgen.

Het dilemma over de daden komt vooral naar voren in de gesprekken met Peter, op wie de Freddie in het boek verliefd is. Hij is bezorgd maar ook steeds kwader want de acties van de groep hebben ook gevolgen voor onschuldige mensen. De misverstanden en verwijdering tussen de twee zijn sterk uitgewerkt, net als de gesprekken van Freddie met een professor die ondergedoken zit. Het zet de waanzin van de oorlog in perspectief. Het gaat over liefde, verraad en vertrouwen en het recht om iemand dood te maken.

Geldof schreef eerder Elke dag een druppel gif (Thea Beckmanprijs) over een jongen uit een NSB-gezin.  Samen met dit boek is het een boeiend tweeluik over goed en kwaad. Het is  allemaal niet zo zwart-wit, dat wisten we al wel, maar Geldof zet het aan de hand van deze interessante levensverhalen nogmaals duidelijk neer.

In de vierde aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast vertelt Wilma Geldof uitgebreid over dit boek, luister er hier naar.

Tags : Echt gebeurdFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoorlogOorlog en misdaadverzetwoII