Condor
Tjibbe Veldkamp
Nederland heeft er weer een nieuwe kinderboekenuitgeverij bij. Onder het dak van WPG en onder leiding van oud-Querido medewerker Emile Op de Coul presenteert uitgeverij Condor een fonds met ‘grappige, stoere en eigentijdse boeken voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar’. Voor jongens, denk je er stiekem achteraan, want dat zeggen we niet hardop. Terecht natuurlijk, maar het zal in voorname mate de doelgroep zijn. Condor brengt boeken over voetbal, superhelden, YouTube-sterren en spannende avonturen, maar ook proefjes, bouw-ideeën en breinbrekers. Niet direct voor de veellezer dus, maar misschien is het een aanzet tot.
Het eerste boek uit het nieuwe fonds is een vertaling van de Amerikaanse bestseller Dog Man van Dav Pilkey, die bekend is van het (vooral door Netflix) populaire Kapitein Onderbroek. Dog Man is een snelle en hilarische strip, getekend door twee vrienden die nauwelijks stil kunnen zitten. Een alter ego van de schrijver die in zijn jeugd kampte met ADHD, dyslexie en gedragsproblemen en die onrust omzette in het tekenen van strips.
Dog Man is, zonder daar iets vervelends te bedoelen, gerust een ADHD-strip te noemen. Een stuiterend verhaal dat alle kanten uitschiet en nauwelijks is bij te benen. De gekte regeert. Dog Man is inderdaad half mens, half hond. Bij het onschadelijk maken van een bom raakt de agent zijn hoofd kwijt en de politiehond zijn lijf en bedenkt een ‘verpleegsterdame’ dat ze kunnen proberen het hoofd van de hond op het lichaam van de agent te zetten. Dog Man is geboren, een zeer bijzondere agent. Hij lost ingewikkelde zaken op maar houdt ook typische hondentrekjes: af en toe deponeert hij ergens een drol en hij kan het niet laten de baas af te lebberen.
De hysterische avonturen van Dog Man zijn vooral leuk door de teksten, die door Tjibbe Veldkamp zijn vertaald. Laat het aantrekkelijk maken van slapstick maar over aan de schrijver van Agent en Boef. Hij fabriceert nieuwe woorden en uitroepen en behoudt de humor. Prima voorbeeld is het leukste hoofdstuk uit het boek: ‘war of the worstjes’, waarin een kudde hotdogs tot leven komt. ‘Verrijs, mijn leger. Verrijs, zeg ik!!! Kom tot leven, broeders en zusters’, verordonneert de opperhotdog. ‘Viva la worsto-lution’ zingen de worstenbroeders als ze hun boosaardige leider volgen.
Natuurlijk, het is af en toe razendflauw en over het randje van melig en de ‘omsla-no-scoop’ (waarbij je moet wapperen met de bladzijden om beweging te zien), slaat helemaal nergens op. Maar door de teksten en de geniale gekte blijf je er in doorlezen. Dit najaar brengt uitgeverij Condor het vervolg Dog Man gaat los, en het zou zomaar een succes kunnen worden want het is een stuk orgineler en leuker dan Het leven van een loser.