close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Betoverende illustraties bij abstracte vertellingen

‘Er was ook eens…’ van Milouska Meulens. Illustraties: Djenné Fila. Uitgeverij Volt, 8+

Een vijftienjarige prins heeft het gevoel dat niemand hem ziet staan en kwijnt weg van eenzaamheid. Niet zo gek want nadat hij verongelukte, is er uitgebreid om hem gerouwd. Hij kon alleen zelf nog geen afstand nemen van het leven en wordt door de geesteswereld geholpen bij de oversteek die hij op zijn zestiende verjaardag kan maken.

Het is één van de mooiste verhalen uit Er was ook eens… waarin Milouska Meulens (Elin en Mondi) haar liefde voor sprookjes betuigt door mythes, legendes en volksverhalen met een flinke dosis fantasie te mengen tot nieuwe vertellingen. Het ‘ook’ uit de titel heeft er vooral betrekking op dat het gaat om verhalen uit verschillende culturen en van andere continenten. We lezen over djinns, watergeesten en een regenboogslang. Die kom je in de klassieke, Europese sprookjes toch minder snel tegen.

Het duurt even voor dat het op gang komt. De eerste verhalen zijn nogal hermetisch en vereisen een hoog concentratieniveau van kinderen, vanwege de abstractie. De vertellingen zijn niet zozeer verhalend als wel beschrijvend en daardoor is het moeilijk mee te leven met de op zich intrigerende personages. Dat gaat ten koste van de meeslependheid. Meulens schrijft elegant en maakte mooie, elastische zinnen. Ze lijkt gegroeid ten opzichte van haar twee jeugdboeken Elin en Mondi, of dit genre ligt haar beter. Daar ligt het dus niet aan. De verhalen zijn simpelweg te ingewikkeld en met te weinig plot om een echt boeiende vertelling op te leveren voor kinderen.

Misschien had iets meer verantwoording over de achtergrond en afkomst van de legendes er wat meer leven in geblazen. Af en toe komt het los, en is er meer lucht en ruimte, zoals in het genoemde verhaal over de verongelukte prins. Ook het afsluitende verhaal over vijf broers die hun weg zoeken naar de overgangspoort is fraai. Net als in de meeste sprookjes is daar de moraal dat mensen het vooral samen en met elkaar moeten doen.

Dan de illustraties: Gouden Penseel-winnares Djenné Fila trekt opnieuw vele registers open en tovert een magische wereld tevoorschijn. De variatie in materiaal en technieken begint al bijna te wennen maar verrast en verbaast toch weer. Vooral haar interpretatie van de verhalen is ijzersterk en voegt ongelooflijk veel toe. De personages komen tot leven en blijven tegelijk hun sprookjesachtige mysterie behouden. Schitterend: Fila trekt dit fascinerende maar wat ontoegankelijke boek naar een hoger plan.