close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Het is niet de bedoeling dat alles altijd weer goedkomt

Steef van Gorkum De twee jaar nadat Jeugdboek
Lemniscaat
Waardering: 7.5

Tijdens het schrijven van deze recensie luister ik naar de soundtrack bij het boek op youtube. Een mooi extraatje (wel jammer dat de Spotify-lijst ontbreekt) en ook nog eens relevant want liedjes doen er toe in De twee jaar nadat van Steef van Gorkum, en vergemakkelijken de identificatie met de hoofdpersoon. Het is een gevarieerde lijst met nummers van onder andere Gorillaz, Adele, Simple Plan maar ook Nederlandstalig en metal, een evangelisch opwekkingslied en nummers van het songfestival. De auteur  is in het dagelijks leven redacteur van een website van dat liedjesfestival.

De twee jaar nadat is de eerste roman die ontspruit aan het project ABC-yourself, een literaire blog opgezet door Edward van de Vendel in samenwerking met uitgeverij Lemniscaat, waar jonge schrijvers de mogelijkheid krijgen hun schrijfvaardigheden te delen met een groter publiek. Het project resulteerde tot nu toe in vier boeken, waarvan drie een verzameling stukjes zijn. Niet onaardig maar het gevoel van vrijblijvendheid en het ontbreken van een noodzaak overheerst.

Van Gorkum voegde zijn stukjes samen en schreef er nieuwe materiaal bij totdat een verslag ontstond van de twee jaar uit het leven van Thijs, nadat hij zijn vader verloor door verdrinking. In die periode krijgt Thijs zijn leven maar niet op orde. Alles gaat gewoon door het gaat nog goed ook. ‘Maar waarom zou alles altijd goed moeten komen? Het is niet de bedoeling dat alles altijd weer goedkomt’. Thijs is een jongen die worstelt met zijn gevoel en het contact met anderen, of juist het ontbreken daarvan. Hij krijgt geen vat op zijn rouw, ontwijkt het echte contact met anderen en voert gesprekken in zijn verbeelding. Kortom: Thijs ondergaat het leven, zoals hij zelf zegt. Een reis door Europa brengt hem niet dichter bij zijn gevoel, net als verschillende liefdesavonturen. Langzaam wordt duidelijk wat er met zijn vader is gebeurd en lukt het Thijs om zijn dood een plek te geven. Zijn vrienden spelen daarin een belangrijke rol, ze geven hem vooral ruimte. Ook speelt zijn geloof op een onnadrukkelijke manier een rol, als onderdeel van de worsteling.

Van Gorkum kan schrijven, hij maakt mooie zinnen en gebruikte treffende vergelijkingen. Zijn observaties zijn raak en de personages hebben reliëf. De twee jaar nadat leest als een zoektocht, van zowel de hoofdpersoon als auteur. Van Gorkum is op zoek naar zijn mogelijkheden als schrijver, hij experimenteert met vorm en stijl en verslikt zich er af en toe in. Het boek leest voor een deel als een wat flauw verslag van een tienertoer maar tegen het einde krijgt het verhaal duidelijker contouren en wordt het sterker. Een wisselvallig boek dus waarvan het niet helemaal duidelijk wordt wat Van Gorkum er nou precies mee wil zeggen. Daar wreekt zich wellicht ook dat de basis een verzameling losse stukjes is. Toch stoort dat niet enorm. De twee jaar nadat is geen verpletterend debuut, gelukkig maar zou ik bijna zeggen. Wel een interessant boek over vriendschap en rouw, en dus een aanrader.

Titel Boek:

De twee jaar nadat

Auteur:

Steef van Gorkum

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapongelukoudersoverlijdenvaderverdriet