close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Om wie wordt hier eigenlijk gerouwd?

Pieter Koolwijk Bens boot Kinderboek
Lemniscaat
Linde Faas
Waardering: 7.5

Wat zou Ben liever hebben? Dat zijn broer de hele dag binnen zit te treuren over zijn dood of dat het huis wordt veranderd in een boot? Giel moet zijn vader gelijk geven, natuurlijk zou Ben kiezen voor de boot. De centrale vraag in Bens boot is hoe je met verdriet en rouw omgaat. Je mag best verdrietig zijn maar het betekent niet dat je geen plezier mag hebben.

Wat moet je als schrijver na twee succesvolle boeken over een duo, over wie kinderen graag lezen? Het moet een dilemma zijn geweest voor Pieter Koolwijk die besloot om geen vervolg te schrijven op Vlo en Stiekel en deel 2. Het is lef om een andere weg in te slaan al blijft Koolwijk de toonsoort en sfeer van zijn eerste boeken trouw. Opnieuw een verhaal vol maffe fantasie, geplaatst in de ‘gewone’ wereld en met een hoofdpersoon die zich moet zien te verhouden tot de idiotie van anderen. Dit keer is het niet Stiekel maar zijn het de ouderss die zich weinig van anderen aantrekken.

De ouders van Ben hebben hun zoon begraven in de achtertuin, in een boot met als tekst op de boeg: ‘Zodat je altijd onze gedachten kunt binnenvaren’. Niet helemaal normaal maar Giel is er blij mee, hij heeft zijn broer in de buurt. De buren zijn minder content en maken grote problemen, waar zelfs de politie aan te pas komt. In plaats van tegemoet te komen aan de bezwaren, drijft vooral zijn vader het conflict op de spits door de boot steeds verder uit te bouwen. De buren denken dat hij gek is geworden. Ben snapt dat wel, maar dan wel het goede soort gek. Zin vader doet raar en vreemd maar is geen gevaar. Het is de rode draad in het kleine oeuvre van Koolwijk, de grens tussen gek en gewoon. Wie is er nou eigenlijk raar, die conventionele buren met hun regeltjes of Giels vader die buiten de lijntjes kleurt maar wel een plan heeft?

Tot zover prima, de tekeningen van Linde Faas zijn ook opnieuw fraai, maar helaas slaat Koolwijk de plank mis mis.De verbinding tussen de rouw en de fantasie wordt niet goed gelegd en dat komt met name omdat de personages nauwelijks mensen worden. Giel nog wel een beetje maar zijn vader is een flauwe karikatuur, zijn moeder duikt terloops op, wat best raar is als het om het verlies van een kind gaat. Meest storend is dat de overleden broer buiten beeld blijft. Om wie wordt hier eigenlijk gerouwd? Wie was Ben en wat maakte hem bijzonder? Natuurlijk was hij een zoon en broer en dat is genoeg reden om verdrietig te zijn maar meer komt de lezer niet te weten. Daardoor landt het verdriet niet en voelt het verhaal niet echt aan, zelfs een beetje potsierlijk hier en daar.

In tegenstelling tot de lichtvoetiger Vlo en Stiekel boeken, probeert Koolwijk hier een zwaardere thematiek aan te snijden en daar vertilt hij zich aan. Het schrijfplezier en het talent spat wel opnieuw van de pagina’s en er staan genoeg fraaie zinnen in Bens boot maar er zit iets wezenlijks verkeerd. De auteur heeft alweer een volgend boek gereed en daar is deze recensent, na dit moeizame tussendoortje, zeker weer benieuwd naar.

Titel Boek:

Bens boot

Auteur:

Pieter Koolwijk

Illustrator:

Linde Faas

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : broerdoodFantasiejeugdboekKinderboekoudersoverlijden