close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De grote afwezige

Ali Benjamin Op zoek naar Paulie Fink Jeugdboek
Van Goor
Lidwien Biekmann
Waardering: 8.0

Een nieuwe school in een nieuwe stad met nieuwe klasgenoten met hun eigen gewoontes. Je kunt boekenkasten vullen met kinderboeken die dit gegeven als uitgangspunt hebben. Meestal zijn er dan klasgenoten met wie de hoofdpersoon bevriend raakt of is de eenzaamheid of pesten de rode draad. In Op zoek naar Paulie Fink is het allemaal anders, zoals zoveel anders is in dit boek. Het gaat hier om de grote afwezige.

Op de eerste nieuwe schooldag van Caitlyn wordt ze nauwelijks opgemerkt. Haar nieuwe mede-leerlingen zijn overstuur omdat een van hun klasgenoten niet is komen opdagen. Paulie Fink is zonder bericht afwezig en zal ook niet meer komen.  In de verhalen komt hij naar voren als een grenzeloze rebel, of zoals hij in het boek wordt aangeduid ‘een Shakespeariaanse nar’. Iemand die in kippenkostuum of met een doos op zijn hoofd de boel bij voortduring op stelten zet. En het is toch al een school met met wat andere regels. Er worden geiten gehouden, ze organiseren een courgettedag en het is de gewoonte dat ouderejaars in de pauze een kleuter onder hun hoede nemen.

Ali Benjamin won voor Suzy en de kwallen een Gouden Lijst en schreef wederom een jeugdboek waarmee ze buiten de lijntjes kleurt. Een verhaal met een licht hysterische ondertoon, waarin veel over de top lijkt maar het uiteindelijk wel degelijk ergens over gaat. Caitlyn is onzeker en bang dat niemand haar ziet staan in de klas die zichzelf de  ‘originals’ noemt. Het is de allereerste lichting van een dorpsschool die nu alweer met sluiting wordt bedreigt. Caitlyn blijkt minder lieflijk dan ze lijkt, op haar vorige school was ze een van de pestkoppen die een meisje het leven ongenadig zuur maakten.

Het knagende schuldgevoel daarover wordt geloofwaardig in het verhaal verweven. Paulie Fink is er dus niet meer, en dat niemand weet waar hij heen is gegaan, is niet het meest geloofwaardige onderdeel van dit boek. Maar ook niet echt belangrijk. Juist zijn afwezigheid zorgt voor een groot gevoel van verbondenheid onder de achterblijvers. Er wordt een monument voor hem opgericht en een soort realityshow met opdrachten georganiseerd om de Nieuwe Geweldige Paulie Fink te benoemen, waarin Caitlyn de rol van aanjager vervult. Ze gaat daarmee ‘uit haar eigen grot’, wat wil zeggen dat ze zichzelf steeds meer durft te laten zien.

Benjamin kiest voor een mix van vormen en stijlen, waaronder gesprekverslagen en persoonlijke notities in het kader van de wedstrijd. Die structuur past goed bij de maffe insteek van het boek, over die jongen die er niet meer is maar over wie het boek niet echt gaat. De mensen die er nog wel zijn, staan centraal, en vooral de vraag hoe ze zich tot elkaar verhouden. Sommige karakters hadden wat sterker uitgewerkt kunnen worden maar anderen komen weer uitstekend uit de verf. Vooral de vriendschap met Pluis (de kleuter die aan Caitlyn is toegewezen) levert ontroerende scenes op.

De plot is verrassend en sterk en laat zien dat mensen vaak geen helden zijn. Iemand op een voetstuk plaatsen, betekent vooral dat ie er ook weer van af kan donderen.

 

Tags : humorjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapproblemenRuzie en pestenSchoolsporttelevisie