close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Romeo en Julia in een land vol water

Eva Moraal is historica en deed promotieonderzoek bij het NIOD. ‘Dat haar debuut een toekomstroman is geworden, vindt ze gezien haar interesse voor geschiedenis meer dan logisch’, vermeldt de flaptekst. Waarom dat zo voor de hand ligt, mogen we er zelf bij verzinnen. Overstroomd is trouwens geen echte toekomstroman, het had zich net zo goed in het verleden af kunnen spelen. Het gaat over een land waar grote overstromingen de bevolking hebben verdeeld: de Drogen (de rijke elite) en de Natten (het arme werkvolk).

Moraal schept een wereld die enigszins doet denken aan die van De Hongerspelen. Een verdeeld land, waar een bevolkingsgroep onderdrukt wordt, waar verdeel en heers de code is en veel om macht draait. Ook speelt een afwezige vader en familieverdriet een hoofdrol. Zowel Nina als Max, vanuit wie het verhaal afwisselend wordt verteld, hebben een naaste verloren. Nina is een Droge, de dochter van de gouverneur, en is bij de laatste overstroming haar zusje kwijtgeraakt. Max heeft als Natte een zwaar en armoedig leven, samen met zijn opstandige broer en moeder. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de twee maar het is ook meteen duidelijk hoe onmogelijk deze romance gaat worden. Het is min of meer verboden dat Natten en Drogen met elkaar omgaan en dan is hun geschiedenis nog niet eens duidelijk. Die blijkt sterk met elkaar verweven: Max en Nina ontdekken dat de dood van hun zusje en vader met elkaar te maken hebben. Een wat ingewikkelde plot waar Moraal ook niet helemaal uitkomt. De vader van Nina lijkt er een belangrijke hand in te hebben gehad, maar toch ook weer niet helemaal.

Het loopt uit op een avontuur waarin loyaliteit en vertrouwen de kern zijn en goed en kwaad nogal eens van perspectief veranderen. Het is voor Max en Nina niet eenvoudig om te duiden bij wie ze horen en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Uiteindelijk krijgt het Romeo en Julia-achtige aspect van het verhaal de overhand, wat jammer is want daardoor wordt het vooral een liefdesgeschiedenis. Moraal had meer kunnen doen met de geschiedenis en achtergrond van het land: de overstromingen, het water en de tegenstelling en spanning tussen de bevolkingsgroepen. Dat diept ze nauwelijks uit, het overstroomde land is nu vooral een decor in plaats van een onderwerp. Spannend is het wel, al wordt het ook nogal chaotisch.

Overstroomd is een ambitieus debuut maar het lukt de schrijfster niet om de volle 400 pagina’s de aandacht vast te houden en bedient ze zich van teveel clichés. Toch stijgt Overstroomd uit boven de vele toekomst en fantasyromans die er voor tieners worden geschreven. In tegenstelling tot veel van die lectuur, is dit boek goed wel goed geschreven.  Moraal lijkt een auteur die ook in andere genres, de meer psychologische jeugdroman, uit de voeten zou kunnen en mag daarom met recht een belofte genoemd worden.

Titel Boek:

Overstroomd

Auteur:

Eva Moraal

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : dystopiejeugdboekLiefde en vriendschaprampwaterwatersnoodrampYoung Adult