close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Oog in oog met jezelf staan

Evelien de Vlieger Wish you were here Jeugdboek
Querido
Waardering: 7.0

‘Je vergeet die jongen zo als je daar eenmaal bent’, voorspelt de moeder van Hazel als haar dochter in het Engelse Bournemouth als au pair gaat werken. In een gezin waarvan de moeder om onduidelijke redenen een time-out heeft genomen. Het onderwerp is taboe, alleen de 8 jarige Isaac refereert er regelmatig aan. ‘Mum zit op haar eiland’. De zorg voor het jongetje en de jaar oude baby neemt haar inderdaad zo in beslag dat het liefdesverdriet wat op de achtergrond raakt. ‘Ik wijd mijn verdere leven aan vergeten’. Al ligt het gecompliceerder dan de opmerking van haar moeder doet vermoeden.

Hazel vindt langzaam haar draai in het Engeland, ook door het contact met andere buitenlanders, waaronder een Italiaanse jongen die ook op zoek is naar zichzelf en de liefde. Het mysterie rond de moeder haar niet los en ze besluit op onderzoek uit te gaan. Het snelle resultaat van die zoektocht zorgt voor een lichte anti-climax van een verhaal dat toch al van de losse verhaallijnen aan elkaar hangt.

De Vlaamse Evelien de Vlieger schreef naast fantastische kinderboeken (Job en de duif), meerdere young adult boeken (Getekend , De bovenkamer van Jakob) die gemeen hebben dat ze thematisch niet volledig uit de verf komen. In dat rijtje kan Wish you were here worden toegevoegd. Het gaat over loslaten en jezelf onder ogen durven te komen: ‘oog in oog staan met je zelf is veel angstaanjagender dan wat andere mensen over je kunnen zeggen’, aldus de gevluchte moeder. Is afstand nemen goed voor de verwerking of maakt dat het erger? Op die vragen komt geen eenduidig antwoord en dat is niet erg. Maar de verhaallijnen schuren teveel langs elkaar hen om er een coherent verhaal van te maken en maken zowel de strijd van Hazel als die van de moeder minder sterk.

Er staan net zoveel mooie als merkwaardige zinnen in dit boek. De serieuze opmerkzaamheid van de 8-jarige Isaac is bijzonder, hij is verknocht aan een slak die Frank heet en zit in een Bijbelse fase wat fraaie dialoogjes met Hazel oplevert. De vele beeldspraken zijn dan weer  tenenkrommend en vooral overbodig. Een zijden jurk  glijdt van het bed af  ‘als een dier dat wegsloop’ . Binnen twee alinea’s voelt  de baby die ze oppakt voelt aan ‘als een zak vochtig cement’ en wijst Isaac naar zijn zusje ‘als een veilingmeester naar een matig geprijsd schilderij’. Voeg daar een matig stijlbloempje als ‘we praatten in cirkels, en we liepen er ook in’ aan toe en je vraagt je af of het ontbreken van het rode potlood van de redacteuren bij uitgeverij Querido daar iets mee te maken heeft.

 

 

 

Tags : Andere landenau pairbuitenlandengelandFamiliehomoLiefde en vriendschapoudersverdriet