Een paar jaar geleden bezochten we vanaf ons vakantie-adres vrienden met kinderen die ook in Frankrijk verbleven. Geen grote lezers maar als presentje liet ik een exemplaar van Spinder van Simon van der Geest achter. Je weet maar nooit, de leesvonk is onvoorspelbaar. En warempel, al twee dagen later kreeg ik een appje dat de 11-jarige zoon het boek had verslonden, dat moeder het inmiddels ook uit had en de 13-jarige broer al over de helft was. Vader ging daarna ook voor de bijl. Van die typische vakantieboeken waar het hele gezin van kan genieten. Ik selecteerde er tien voor deze zomervakantie. Boeken waarin je niet wilt stoppen en waar je lekker over door kunt praten. En zo zijn er nog honderden, dwaal daarvoor lekker door deze site. Zoek op thema of steekwoorden of kijk gewoon wat rond.
JaapLeest is eventjes met vakantie – vanaf maandag 7 augustus staan hier weer volop recensies en het laatste nieuws over kinderboeken.
- De tuinman van de nacht van The Fan Brothers – Prachtig prentenboek in een nostalgische stijl, bekroond met een vlag en wimpel. Het ingeslapen dorpje Wilgendam wordt bezocht door een geheimzinnige tuin man die ’s nachts heggen omtovert tot de prachtigste kunstwerken. Willem uit het weeshuis wil weten hoe dat zit en gaat op zoek naar de mysterieuze knipkunstenaar. Een betoverend album, melancholisch en dromerig en schitterend getekend door twee Canadese broers.
- De maan-zaak en Het maan-Mysterie van Stuart Gibbs – Prettig luchtige leesboeken over een expeditie naar de maan. Een wetenschappelijke/commerciële expeditie waarbij er natuurlijk al snel spanningen ontstaan in de groep. Het valt niet mee, op een kluitje in het maanstation en dan blijken er ook nog eens wat types met een eigen of dubbele agenda. Spannend en humoristisch en ook nog eens een beetje realistisch, want expedities naar de ruimte zijn aanstaande. Echte vakantielectuur.
- Brendon Chase van B.B. – Bekend van de tv-serie uit de jaren 80, die was gebaseerd op een boek uit 1944 dat vorig jaar opnieuw werd uitgegeven. Drie jongens lopen weg van huis en slaan hun kamp op in het bos. Ze slagen er in om een half jaar lang onvindbaar te blijven. Een fraai geschreven avontuur over vriendschap en leven in de wildernis dat geen moment gedateerd aanvoelt.
- Eilanddagen van Gideon Samson – Vakantie in Griekenland en dan natuurlijk verliefd worden. Heerlijk toch? Het wordt wat ingewikkelder als je met zijn drieën bent en er van alles broeit onderling. Gideon Samson schreef een op eigen ervaringen geïnspireerd boek over een driehoeksverhouding. Uit de recensie “Een intrigerende choreografie voor drie jongeren die om elkaar heen dartelen in het grensgebied tussen vriendschap en prille verliefdheid.” Eilanddagen is het ultieme vakantieboek, over zon, zee en zoenen maar dan met de nodige diepgang.
- Lampje van Annet Schaap – Hét jeugdboek van dit jaar mag in geen vakantiekoffer ontbreken. Annet Schaap kreeg overal lovende besprekingen voor dit magische debuut, en terecht. Zo mooi geschreven. Avontuurlijk en mysterieus, over een meisje dat in een gastgezin een ‘monster’ op zolder weet te temmen. Een boek waarin je wordt meegezogen en dat je niet meer weg kunt leggen.
- The Hate U Give van Angie Thomas – Een beetje geëngageerdheid tijdens de vakantie kan geen kwaad. Vooral omdat dit in de eerste plaats een onderhoudende roman is die van het begin tot het eind sprankelt en intrigeert. In de markt gezet als de eerste jeugdroman over Black Lives Matter – een boek over politiegeweld tegen zwarten. Maar omdat Angie Thomas de kwestie van alle kanten beschrijft is het veel meer dan een pamflet.
- Wij waren hier eerst van Joukje Akveld – Ook als je gewoon in Nederland blijft, ben je met dit boek toch op reis. Akveld reisde langs projecten in Zuid-Afrika waar dieren in bescherming worden genomen tegen de invloed van de mens. Een somber stemmend gegeven maar door de meeslepende manier waarop het is opgeschreven, word je er toch niet al te sip van. De lezer komt van alles te weten over bedreigde diersoorten, ook over dieren die wat minder hip zijn, zoals slangen en gieren. Voor lezers die wel een beetje klaar zijn met Freek Vonk.
- Ik geef je de zon van Jandy Nelson – Een van mijn lievelingsboeken ligt vanaf augustus voor een spotprijsje opnieuw in de winkel dus grijp je kans als je deze Young Adult-roman nog niet hebt gelezen. Je zult niet teleurgesteld zijn, want alles aan dit boek is boeiend. De personages, de ontwikkelingen en niet in de laatste plaats de taal. Uit de recensie: “Een een rollercoaster van ingewikkelde familie- en liefdesrelaties. Over niet met elkaar en niet zonder elkaar kunnen leven, over intense pijn en oprechte liefde….. Een duizelingwekkende leeservaring”. Nu jij weer.
- Heb jij misschien olifant gezien van David Barrow – Een kiekeboe boek over een jongetje dat verstoppertje speelt met een olifant. Jawel, met een olifant. Die ervan overtuigd is dat hij zich uitstekend kan verbergen. Doet het jongetje nou alsof of weet hij echt niet beter? Erg lief en grappig en om steeds weer opnieuw (voor) te lezen.
- Keverjongen van M. G. Leonard – Wie genoten heeft van Spinder, mag dit boek niet missen. Ook over insecten en met net zoveel psychologie. Over de zoon die op onderzoek uitgaat nadat zijn vader, een natuurhistoricus, wordt ontvoerd. Het blijkt alles met bijzondere kevers te maken te hebben. Een geestig en spannend avontuur en deel 2 is onlangs verschenen.