close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Acht Nederlanders in de race voor de 15e Astrid Lindgren Memorial Award

Dinsdag 4 april om 13.00 uur wordt bekend gemaakt wie de 15e Astrid Lindgren Memorial wint. Dat gebeurt op de Bologna’s Children Book Fair, waar veel Nederlandse uitgevers en kinderboekenschrijvers vertegenwoordigd zijn. Deze prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur genoemd, hij is ook door de Zweedse overheid in het leven geroepen en er is eveneens een enorm geldbedrag aan verbonden. De winnaar ontvangt het spectaculaire bedrag van 600.000 euro.

De eerste winnaar in  2003 was Maurice Sendak, latere winnaars waren o.a. Philip Pullman en Shaun Tan, vorig jaar was de eer aan Meg Rosoff. Eén Belg (Kitty Crowther in 2010) en één Nederlander (Guus Kuijer in 2012) wonnen deze prestigieuze prijs. De Astrid Lindgrenprijs kan worden uitgereikt aan een een schrijver of illustrator maar ook aan een organisatie op het gebied van leesbevordering. De prijs heeft tot doel de interesse van kinderen in literatuur te vergroten, en het recht van kinderen op toegang tot cultuur wereldwijd aan te prijzen.

Het is bijna niet te voorspellen wie de prijs gaat winnen. De lijst met genomineerden (deze kandidaten worden voorgedragen door organisaties van over de hele wereld) is enorm en bevat dit jaar namen van 8 Nederlanders (Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Peter van Gestel, Harm de Jonge, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Thé Tjong-Khing en Marit Törnqvist) en 5 Belgen (Carll Cneut, Anne Herbauts, Bart Moeyaert, Rascal, en Klaas Verplancke)

De uitreiking is dinsdag 4 april vanaf 13.00 uur live te zien via de website van ALMA.

Naast de Astrid Lindgren Memorial Award is er nog een grote internationale oeuvreprijs, ook naar een groot kinderboekenschrijver genoemd. De Hans Christan Andersenprijs wordt georganiseerd door het IBBY en kent een langere historie. De prijs wordt al vanaf 1956 uitgereikt, maar dan om de twee jaar, voor een kinderboekenschrijver én een illustrator. In 2016 wonnen de Chinese auteur Ca0 Wenxoan en de Duitse illustratrice Rotraut Susanne Berner. In beide categorieën won één keer een Nederlander: Annie M. G. Schmidt in 1988 en Max Velthuijs in 2004. Er is geen geldbedrag aan deze prijs verbonden, de volgende winnaar zal worden bekend gemaakt op 3 april 2018.

Voor Nederlandse kinderboekenschrijvers is er nog een derde kans op een grote oeuvreprijs: de Theo Thijssenprijs. Die wordt om de 3 jaar uitgereikt en de 18e uitreiking staat voor volgend jaar maart weer op het programma. Het is de voortzetting van de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur en de laatste ging in 2015 naar Martha Heesen. Aan deze prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.