close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Zo wordt een file leuk

Leo Timmers Aap op straat Prentenboek
Querido
Waardering: 8.5

Zet de klok er maar op gelijk: ieder jaar verschijnt er een nieuw prentenboek van Leo Timmers. Een huis voor Harry uit 2017 is het prentenboek van het jaar in 2019 en in 2018 verblijdt hij ons tussendoor met Aap op straat. De 48-jarige Vlaming verrast niet steeds met zijn onderwerpkeuze maar wél met de uitwerking. In Aap op straat is dat weer van een ongekend hoog niveau.

Want hoe simpel is het? Vader en zoon aap rijden op hun scooter achter op een file en de kleine verliest zijn geduld. Hij klimt op de brandweerwagen en vervolgens op en over alle voertuigen die achter elkaar aan rijden. Een kolderieke karavaan van merkwaardige rijtuigen, bevolkt door dieren die druk zijn met van alles. Er wordt tv gemaakt, een film geprojecteerd, de leeuwenkoning krijgt eten en de politie vangt een boef. Niet zomaar natuurlijk, met veel malle fratsen en frivoliteiten. Dit rariteitenkabinet is op iedere prent met zorg en veel oog voor detail uitgewerkt.

Timmers heeft iets met auto’s, in veel van zijn boeken spelen ze een belangrijke rol (De kar van de koning, Garage Gust, En dat doen we dus) en in dit boek komt samen  wat hem zo goed maakt. De gekte en de humor, de detaillering en vooral de tekenvreugde. Zijn prenten zijn zo precies dat ik aanvankelijk dacht dat ze wel met de computer zijn gemaakt. Het maakte ze soms wat steriel maar daar is hier geen sprake meer van, behalve in de witte achtergrond die kleur zou kunnen gebruiken. Veel gehoorde kritiek op Timmers is de manier waarop hij de ogen tekent: altijd op dezelfde manier, het bekende striprondje met een zwarte bol erin. Het is herkenbaar maar de uitdrukking wordt er ook eenvormig van.

Wie zich daar overheen kan zetten, en dat lukt mij prima, geniet van het dynamische verhaal. Deze klim- en klauterpartij is een hoogtepunt in het oeuvre van Timmers. Een heerlijk prentenboek waarin fantasie drie keer over de kop gaat: van de octobus tot de wortelfoodtruck van de konijnen. Er zitten oneinding veel verwijzingen en grapjes in, ook bij de tiende keer lezen zullen weer nieuwe dingen opvallen. Of voorlezen want ondanks het ontbreken van tekst valt er genoeg te vertellen en te bespreken. Met als rode draad de kleine aap die op iedere prent niet ver weg is en na al zijn avonturen weer rustig bij zijn vader in de scooter belandt, alsof er niets is gebeurd.

 

Tags : autoDieren en natuurhumorPrentenboektekstloosVoorleesboekvrachtwagen