close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Absolute top

De Koning pikt het niet dat Blootpad niet op zijn verjaardag komt en gaat verhaal halen. Blootpads verweer is dat hij zijn huis niet uit durft omdat hij zich zo bloot voelt als hij buiten is. Daar weet de Koning wel raad op en hij bakt van klei een bruingebakken schild. De fabel eindigt met de alleszeggende en bijna briljante zin: ‘Schildpad vond het heerlijk om uit te gaan terwijl hij toch veilig thuis was!’.

Vier dierenfabels van Annemarie van Haeringen, die al eerder los verschenen, zijn samengebracht in deze prachtige bundel. Twee maal schildpad, het verhaal over de reigers en dat van Eekhoorn en Aap. Verhalen die gaan over het delen van dingen met anderen. Waarom kom jij niet op mijn feestje? Mag de ander ook iets van jouw lekkernijen? De verhaaltjes van Annemarie van Haeringen zijn niet belerend maar gaan wel ergens over. Je kunt alles voor jezelf willen houden, zoals Aap die zich de wintervoorraad van de Eekhoorns toeeigent maar daardoor zijn vrienden dreigt te verliezen. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Liever een dikke vriend dan een dikke buik, denkt Aap.

Het zijn Toon Tellegen achtige fabels waarin de dieren kleine probleempjes aan roeren. Multitalent Van Haeringen kan zowel schrijven als tekenen. De prenten hebben een grote zeggingskracht door de eenvoud en de emoties die ze uitstralen. Zoals de Eekhoorns tussen de enorme bomen staan. Kleine diertjes maar ontzettend aanwezig doordat ze allemaal omhoog kijken naar het de plek waar Aap hun wintervoorraad heeft verstopt.

Dit is een prentenboek van hoog niveau. Van Haeringen behoort tot de absolute top in Nederland en ver daar buiten en verhaaltjes als deze kunnen niet vaak genoeg opnieuw uitgebracht worden en onder de aandacht komen.

Titel Boek:

De koning nodigt je uit

Auteur:

Annemarie van Haeringen

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekkoningPrentenboekVoorleesboek