close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Absurde brief van James Joyce aan zijn kleinzoon

James Joyce De katten van Kopenhagen Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes
Wolf Erlbruch
Waardering: 7.5

De James Joyce van Ulysses en Finnegans Wake schreef vanuit Denemarken brieven aan zijn kleinzoon Stephen. Van een van die brieven is een prentenboek gemaakt dat De katten van Kopenhagen heet en op een heerlijke manier nergens over gaat. Joyce (1882-1941) verbleef regelmatig in Denemarken en hield van het land; van de Vikingen, Hamlet en Deense rode brievenbussen.

En hij hield zielsveel van kleinzoon Stephen die hij in 1936 een absurdistische brief schreef die begint met: ‘Helaas! Ik kan je geen Kopenhaagse kat sturen want je hebt geen katten in Kopenhagen’. Vervolgens somt Joyce dingen op die er wel zijn zoals ‘veel, heel vis en fietsen’  en ‘jongetjes met rooie kleren aan die de hele dag rondfietsen met telegrammen en brieven en ansichtkaarten’. Het verhaal slaat nergens op en gaat onder andere over politiemannen die de hele dag in bed liggen te lezen en ondertussen sigaren roken en karnemelk drinken. Die vervreemding noopt tot herlezing en herlezing om wellicht toch enige logica te ontdekken. Tevergeefs uiteraard, misschien was de brief voor de kleinzoon van Joyce begrijpelijker en speelde hij in op hun conversaties of fantasie.

De tekst is subtiel vertaald door de vaste vertalers van Joyce en de illustraties van de gerenommeerde Duitse illustrator Wolf Erlbruch zijn afgstemd op de wereld van kleine Stephen. Eenvoudige wasco-tekeningen in heldere lijnen die het absurdisme van de brief onderstrepen en het verhaal nog wonderlijker maken. Al op de eerste pagina zijn er vissen in overjas met aktentas te zien.

Kleinzoon Stephen is inmiddels 84 en besteedde na zijn pensioen veel tijd aan het beheren van de nalatenschap van James Joyce. Ironisch genoeg leidde dat nog tot een conflict bij de eerste uitgave van dit prentenboek in Ierland, waarvoor de rechten niet waren geregeld. Bij de Nederlandse uitgave is door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren alles in orde gemaakt.

De katten van Kopenhagen is een prettig alternatief voor veel boeken uit de behoorlijk brave Prentenboek Top 10 die jeugdbibliothecaressen samenstelden voor de Nationale Voorleesdagen die deze week beginnen. Doe eens lekker gek en lees uw kind een boek van James Joyce voor.

 

 

 

Titel Boek:

De katten van Kopenhagen

Auteur:

James Joyce

Illustrator:

Wolf Erlbruch

Vertaler:

Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurklassiekerPrentenboek