close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Tien boeken over vriendschap – het thema van de Kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is vriendschap. Samen spelen, nieuwe vrienden op school, bevriend zijn met je opa en hoe word je vrienden met iemand die een andere taal spreekt? JaapLeest selecteert tien recente boeken waarin vriendschap een rol speelt.

Spelen tot het donker wordt van Marit Törnqvist en Hans & Monique Hagen. Kartonnen boekje voor kleuters met twee gedichten. Een ode aan vriendschap en samen spelen.  Uitgeverij Querido (1+, € 8,99)

Afbeeldingsresultaat voor marit törnqvist spelen tot het donkerwordt

Kevins Krokodil van Bette Westera en Barbara de Wolf. ‘Niet bang zijn, ze bijten niet’, zegt de juf op de nieuwe school van Kevin. Hij heeft een beetje hulp nodig bij het maken van vrienden. Klassiek prentenboek met uitklappagina’s en collage-achtige illustraties. Uitgeverij Luitingh Sijthoff  (5+, € 14, 99)

Afbeeldingsresultaat voor kevin's krokodil

Max Maakt een vriend van Kristof Devos en Claudia Jong. Max is verhuisd en kent niemand en er gebeurt niks. Dus maakt hij zelf maar een vriend. En wie zou hem daar nou bij helpen? Eigenzinnig verhaal met originele illustraties.  Uitgeverij De Eenhoorn (6+, € 15,95)

Afbeeldingsresultaat voor max maakt een vriend

Jip en Janneke. Beste vriendjes van Annie M. G. Schmidt en Fiep Westendorp. Wie konden er beter samen spelen dan Jip en Janneke. En ook bekvechten en ruziemaken trouwens. Een verzameling van de verhaaltjes die specifiek over vriendschap gaan. Uitgeverij Querido, (3+, € 10)

Afbeeldingsresultaat voor beste vriendjes jip en janneke

Code kattenkruid van Jacques Vriens. Kun je bevriend zijn met je opa? Stijn van twaalf moet afscheid nemen van zijn ernstig zieke opa. Ze maken nog één keer samen een fietstocht waarna opa zelf wil besluiten wanneer hij dood gaat. Een gevoelig thema maar toegangelijk gemaakt in de vertrouwde verstelstijl van Jacques Vriens. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf (8+ € 14,99)

Afbeeldingsresultaat voor code kattenkruid

Justins rivaal van Lydia Rood. Kan een pestkop later toch je vriend worden? De uit Rwanda gevluchte Justin kampt met overgewicht en wordt gepest. Hij leert van zijn pleegopa -en oma veel over de waarde van vriendschap. Scherp verhaal dat is gebaseerd op het verhaal van een kind dat Rood tijdens haar schoolbezoeken ontmoette. Uitgeverij Leopold (10+, € 14,99)

De grondel & de garnaal van Geert-Jan Roebers en Margot Westermann. Dieren kunnen ook vrienden zijn en met elkaar spelen. Roebers maakte een fraai vormgegeven boek met tal van voorbeelden over dieren die elkaar helpen, boezemvriendschappen sluiten of juist de vriendschap verbreken. Interessant en verrassend en heel toegankelijk geschreven zonder dat de schrijver op de knieën gaat. Uitgeverij Gottmer (8+, € 15,99)

Afbeeldingsresultaat voor de grondel en de garnaal

Een indiaan als jij en ik van Erna Sassen. Hoe houdt een dromerig kind het vol op school. Boaz raakt bevriend met Aïsha die niet zeker weet of ze in Nederland mag blijven. Sassen vangt een actueel en indringend onderwerp in een liefdevol verhaal. Uitgeverij Leopold (10+, € 13,99)

Spreek je chocola van Cas Lester (vertaling Sofia Engelsman.) Hoe sluit je vriendschap met iemand die een andere taal spreekt? Er komt een Syrisch vluchtelingenmeisje in de klas en  dat zet de onderlinge verhoudingen in de vriendinnengroep op zijn kop. Mooi thema, het leest als een vlot meisjesboek. Uitgeverij Gottmer (10+, € 15,99).

De waarheid volgens Mason Buttle  van Leslie Conor (vertaling Annelies Jorna).  Mason is gezet, kan niet goed lezen en schrijven en zweet nogal veel. Kortom: het ideale pestobject. Gelukkig heeft hij een goede vriend. Die krijgt een ongeluk waarvan Mason de enige getuige is en dan komt de politie wel heel vaak langs. Ontroerend verhaal, absolute aanrader. Uitgeverij Lemniscaat (10+, € 16,95)