close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

Acht kanshebbers op een Gouden Griffel

De acht kanshebbers op de Gouden Griffel zijn vandaag bekend gemaakt. Blijkbaar vallen lange titels in de smaak. Alleen Sneeuw van Komako Sakai en Duivendrop van Dirk Weber zijn titels van 1 woord. De andere titels zijn lang, langer langst. Een Heel Kleine Geschiedenis van Bijna Alles (Bill Bryson), Een Halve Hond Heel Denken (Joke van Leeuwen)

Het Geheim van de Keel van de Nachtegaal (Peter Verhelst) springen er uit. Verder nog genomineerd en daarmee automatisch verzekerd van een Zilveren Griffel: Spin Op Sokken (Ted van Lieshout), Ballade Van De Dood (Koos Meinderts en Harrie Jekkers), Meneer Papier en zijn Meisje (Elvis Peeters, ja die van dat merkwaardige boek WIJ, dat ik hier eerder besprak), Agent en Boef (Tjibbe Veldkamp) en Opa Laat Zijn Tenen Zien (Edward van de Vendel).

Het Geheim van de Keel van de Nachtegaal won al meerdere prijzen waaronder recent De Jonge Uil, dus die kan als grootste kanshebber worden aangemerkt. Ik moet toegeven dat de meeste boeken me (nog) niet zo bekend zijn maar daar gaat uiteraard verandering in komen. Al zitten er nogal wat prentenboeken tussen en daar ligt niet mijn primaire interesse.

De winnaar wordt op 6 oktober bekend gemaakt aan de vooravond van de kinderboekenweek die dit jaar over eten gaat en als motto Aan Tafel! heeft. Dat spreekt me dan wel weer erg aan.

Plaatje: