close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Ze stelt duizenden vragen

Andrea Beaty Ada Dapper Wetenschapper Prentenboek
Uitgeverij Nieuwezijds
Edward van de Vendel
David Roberts
Waardering: 7.5

Ada Dapper Wetenschapper is het derde deel in een serie boeken over kinderen die erover dromen een bepaald beroep uit te oefenen. Na Roza Rozeur Ingenieur uit 2016 en het nog niet vertaalde Iggy Peck Architect uit 2003. Boeken volgens hetzelfde stramien: een kind is al op peuterleeftijd gefascineerd door een bepaalde vorm van wetenschap en wordt daar op een blijmoedige manier in gestimuleerd.

Als Ada net drie is geworden en eindelijk gaat praten, stelt ze alleen maar vragen die beginnen met ‘waarom, hoe, wat en wanneer’. Haar ouders zagen ‘een onderzoeksmeisje met onderzoeksvragen, dat graag wilde weten hoe alles was bedacht. “Je gaat het ontdekken,” lachen ze zacht’. De vertaling van Edward van de Vendel is soms heel sterk: ‘Ze hielden hun hoogvliegersmeisje min of meer bij, maar soms ging haar nieuwsgierigheid sneller dan zij’.  Het valt met een vertaling van rijm niet mee om het voorleesritme kloppend te houden en dwangmatigheid te vermijden. Het is een prentenboek met relatief veel tekst, dus dat moet een pittige klus zijn geweest, maar Van de Vendel redt zich er over het algemeen prima uit.

Ada ontwikkelt zich tot een obsessief nieuwsgierige kleuter die alles uitprobeert en overal vragen over stelt, tot wanhoop van haar ouders. Hun dochter wordt naar de Denkstoel verbannen maar blijft bezig met hoe alles is bedacht. Vader en moeder besluiten haar beter te begeleiden om feit en fictie te scheiden. ‘Zij stelt duizenden vagen en zo is het goed. Wat dat is precies wat een wetenschapper doet’. 

Een mooie reeks, zeer succesvol in de VS,  van het Amerikaanse duo Beaty en Roberts over kinderen die er mogen zijn, met hun talenten en ambties,  en niet worden tegengehouden door volwassenen. Belangrijk is dat het broertje van Ada, dat meer van sport houdt, ook gewoon zijn eigen gang gaan. En het gaat hier om een gekleurde familie, zonder dat het een rol speelt in het verhaal. Dat begint gelukkig steeds minder op te vallen.

 

Tags : FamiliemeidenPrentenboekSchoolVoorleesboekWeten en lerenwetenschap