close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vanbinnen droomt hij storm

Adriaan van Dis Adje doet heel druk Prentenboek
Rubinstein
Lotte Klaver
Waardering: 7.0

Adriaan van Dis schreef een Gouden Boekje over Adje en dat moet met die naam dan bijna wel autobiografisch zijn. In interviews vertelde Van Dis dat hij zelf een heel druk jongetje was dat vaak uit de klas werd gestuurd. In Adje doet heel druk voert hij een kereltje op zoals we er allemaal wel een paar kennen. Superdruk en beweeglijk, met veel fantasie en erg associatief. Geen moment is er rust. Adje is nog niet klaar met het één, of hij bedenkt als weer iets anders.

Het is mooi hoe Van Dis de fantasie van het jongetje gebruikt. Als hij een sinaasappel schilt, verandert de lange schil in een slang die hij in het circus bezweert. Hij doet onder de tafel een hond na. Adje heeft licht megalomane trekjes in zitten verborgen. Hij waant zich in zijn fantasie de baas van de wereld en heeft het publiek aan zijn voeten. Natuurlijk gaat er ook het nodige mis. Onhandige en onstuimige Adje kan niet stil zitten en gooit dingen op de grond. Alles wat hij aanraakt gaat stuk

Een irritant maar ook charmant jongetje op wie je niet echt boos kunt worden. Of toch wel? Van Dis laat zien hoe zijn jonge alter ego probeert zichzelf onzichtbaar te maken. Dat is niet gemakkelijk. ‘En in dat stil gemonkel groeit een Reus – een spierenmonster.’ Nog zo’n mooi zinnetje: ‘Vanbinnen droomt hij storm’. Van Dis zet in rake woorden vaardig een geloofwaardig jongetje neer. Meer dan dat is het ook niet, zoals vaker in Gouden Boekjes. Ik was wel benieuwd geweest naar een verhaal met wat meer vlees aan de botten. Adje doet heel druk is een sympathieke maar ook wat risicoloze aanzet tot een verhaal met inhoud.

De illustraties van de voor mij onbekende Lotte Klaver (een jonge illustrator die woonachtig is in Frankrijk) zijn wat stripachtig en doen denken aan bijvoorbeeld het werk van Flo de Goede. Ze zijn net zo dynamisch en beweeglijk als het onderwerp.

 

 

 

floor de goede

Tags : adhdFamiliegoudenboekjeillustratiesKinderboekSchoolserieVoorleesboek