close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Afrikaans/Griekse verhalen met een duidelijke moraal

De krekel ziet op een mooie winterdag alle mieren druk bezig met het drogen van hun voorraad graan die ze in de zomer hebben aangelegd. Krekel heeft honger en vraagt de mieren of ze wat voedsel kunnen missen. Waarom hij zelf geen voorraadje heeft aangelegd, vragen de mieren. Ze peinzen er niet over om het graan met hem te delen.

De Zuidafrikaan Beverly Naidoo hervertelt de dierenfabels van de Griekse Aesopus. In een geestig voorwoord spreekt hij het vermoeden uit dat de Griek misschien wel een Afrikaanse slaaf was, waarom komen er anders zoveel Afrikaanse dieren in zijn verhalen voor? Bovendien lijken de fabels veel meer op Afrikaanse volksverhalen, dan op Europese volksverhalen, die meestal goed aflopen. Dat doen de verhalen van Aesopus niet, daarin loopt het doorgaans slecht af met een van de dieren. Omdat hij eigenwijs is, of ijdel of gierig, of gewoon niet goed oplet.

De moraal is in alle gevallen vrij duidelijk en in een zin gezegsgewijs samengevat boven de fabels. ‘Wie alleen denkt aan vandaag, heeft morgen een lege maag’ (in het geval van de krekel)’De bedrieger bedrogen, ‘Er gaat niets boven vriendschap’ of, een wijsheid die mijn eigen moeder al te vaak bezigde: ‘Eerst denken, dan doen’. Uit het leven van kinderen gegrepen dus.

Voor de liefhebbers van de verhalen van Toon Tellegen maar houdt dan wel rekening met een minder goede afloop van de verhalen, zonder bloederige details overigens. De brute afloop is meestal vrij plotseling. Het Darwinaanse-principe van de natuur, de sterkste overwint.  Gelukkig worden er ook levens gered en het laatste verhaal, waarin een muis een leeuw redt, biedt hoop en perspectief. ‘Je bent nooit te klein om iemand te helpen, al is-ie nog zo groot!’.

Mooi opgeschreven, zorgvuldig vertaald door Koos Meinderts, humoristisch geillustreerd en als slagroom op de taart ook nog eens prachtig vormgegeven. Helemaal af en dus wederom een juweel van een prentenboek.

Titel Boek:

De hond, de haan en de jakhals

Auteur:

Beverly Naidoo

Illustrator:

Piet Grobler

Vertaler:

Koos Meinderts

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurfabelgeschiedenisPrentenboek