close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Agave Kruijssen wint Thea Beckmanprijs 2013

Agave Kruijssen heeft met haar boek De keerzijde van de keizer de Thea Beckmanprijs 2013 gewonnen. Dat maakte Anna Woltz, de winnaar van vorig jaar, vandaag bekend tijdens het schrijversweekend in het Archeon. De andere genomineerden waren Noëlla Elpers (Malou van de mussen), Martha Heesen (Bajaar), Joyce Pool (De castraat) en Aline Sax & Caryl Strzelecki (De kleuren van het getto).

De keerzijde van de keizer gaat over de jongste bastaardzoon van keizer Karel de Grote, die door zijn moeder naar Aken wordt gestuurd om zijn halfbroer Lodewijk te doden. De jury: 'Agave Kruijssen schreef een rijk, genuanceerd en meeslepend verhaal rond een van de meest tot de verbeelding sprekende keizers aller tijden'.

Mijn recensie van het boek vind je hier. Ik gaf het een 8 en noemde het 'een roman om bij vlagen in te verdrinken omdat de verhalen beurtelings romantisch, spannend en opwindend zijn.' De gedetailleerdheid en wijdlopigheid noemde ik als minpunten ('er had met gemakt 150 pagina's uit gekund).

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu), Wilma van der Pennen (redacteur en publicist kinder- en jeugdliteratuur), Gerry Platenkamp (kinderboekwinkel ManceMax, Deventer), Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

Plaatje: