close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

De Grote Kinderboeken Kalender 2019: Prijzen, evenementen en ander vertier

maart

1-31 maart –  Jeugdboekenmaand in België, in het teken van vriendschap

6 maart – Installatie senaat Kinderjury

Afbeeldingsresultaat voor kinderjury

11 maart – Bekendmaking nominaties Woutertje Pieterse Prijs in Radio Kunststof. De eerste jeugdboekenprijs van het jaar. Voorzitter Noraly Beyer maakt bekend welke boeken er kans maken. Uitreiking op 11 april

31 maart – Grote Vriendelijke Podcast live op OORzaken.De eerste live-opname met publiek van deze podcast over jeugdliteratuur.

april

1-4 april – Bologna Children’s Book Fair met de focus op illustratoren. Half kinderboekend Nederland reist weer af naar deze grootste jeugdboekenbeurs van de wereld waarvan het altijd een beetje onduidelijk blijft wat er nou precies gebeurt. Zeker is dat het Letterenfonds probeert andere landen ervan te overtuigen zoveel mogelijk Nederlandse kinderboeken te gaan vertalen.

Afbeeldingsresultaat voor bologna childrens book fair 2019

2 april – Uitreiking Astrid Lindgren Memorial Award (21.00 uur) – Moeilijk te voorspellen want er zijn 246 voordrachten uit 64 landen. Vorig jaar won de Amerikaanse auteur Jacqueline Woodson.

6 april – Middag van het Kinderboek – Voor de elfde keer in de OBA in Amsterdam, met dit keer als thema: idealen. Sprekers o.a. Janny van der Molen, Kirsten König en Enzo Péres-Labourdette. Er zijn workshops in de ochtend en een zeepkist en zoals altijd wordt er live op het podium een grote illustratie gemaakt, dit keer door Ceciel de Bie.

11 april – Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs. Het voortbestaan van de prijs is gelukkig voor de komende jaren verzekerd dus het kan weer over de boeken gaan. Welk boek wordt de opvolger van Lampje van Annet Schaap? (dit zinnetje geldt ook voor de Gouden Griffel)

21 april Yalfest – voor de vierde keer het festival over young adult. Op Eerste Paasdag zijn er in de Expo in Hoevelaken ontmoetingen met o.a. Nic Stone, en Benjamin Alire Saenz. Er zijn masterclasses en signeersessies, en vast ook paaseieren.

Afbeeldingsresultaat voor yalfest 2019

 

mei

14 mei Makkelijk Lezen Dag . Een congres over de vraag hoe begrijpend lezen leidt tot leesplezier. Voor leerkrachten, remedial teachers, leesconsulenten, logopedisten. Vanuit congrescentrum Antropia in Driebergen.

Afbeeldingsresultaat voor makkelijk lezen congres

15 mei – Annie M.G Schmidt Lezing – voor de twintigste keer alweer, in het Literatuurmuseum in Den Haag. De lezing wordt dit jaar gehouden door Marjolijn Hof

26 mei Het Mooie Kinderboekenfestival. De derde editie van dit prachtige festival waarin boeken tot leven komen. In de Tolhuistuin in Amsterdam.

28 mei Finale PABO VoorleeswedstrijdPABO-studenten strijden om de eer van de beste voorlezer van ons land.

juni

2 juni –  Kinderboekenparade. Naast het Kinderboekenmuseum. Er zijn optredens, workshops en signeersessies, met veel kinderboekenschrijvers.

5 juni – Dag van de Jonge Jury. Prijs van de Jonge Jury voor het beste jeugdboek vanuit TivoliVredenburg in Utrecht.

Afbeeldingsresultaat voor dag van de jonge jury

19 juni uitreiking – Zilveren Griffels en Penselen.  De Midzomerkinderboekenborrel is komen te vervallen en hoe het er nu uit gaat zien is nog niet duidelijk. Er zijn in ieder geval meer categorieën, dus nog meer winaars.

26 juni – Prijs van de Kinderjury  – wie weet eens een keer met verrassende winnaars.

september

14 september – Uitreiking Thea Beckmanprijs. Dit jaar voor het beste historische jeugdboek voor kinderen van 12 jaar en ouder.

19 september Uitreiking Max Velthuijsprijs. Voor de vijfde keer wordt deze oeuvreprijs voor illustratoren uitgereikt. Eerder ging hij naar Wim Hofman, Mance Post, Dick Bruna en Thé Tjong-Khing.

20-29 september – Boekenweek voor Jongeren.Voor jongeren van 15-18 jaar met een verzamelbundel en een prijs: Het Beste Boek voor Jongeren, vorig jaar gewonnen door Henk van Straten.

oktober

1 oktober – Kinderboekenbal Het traditionele kinderboekenbal aan de vooravond de Kinderboekenweek. Met ongetwijfeld heel veel voertuigen want die staan centraal. Op deze avond worden de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt.

2-13 oktober – Kinderboekenweek 2019. Het thema is Reis mee en het geschenk wordt geschreven door Anna Woltz. Het prentenboek komt van het duo André Kuipers en Natascha Stenvert en heeft ongetwijfeld een link met de ruimtevaart.

Kinderboekenweek

november

16-24 november –  Voorleesweek België. Vorig jaar werd aan 106.171 mensen voorgelezen.

januari 2020

22 januari – 1 februari – Nationale Voorleesdagen. Kan ook alvast in de agenda.

 

Heb je aanvullingen voor deze agenda, mail ze naar: info@jaapleest.nl