close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Agent en Boef kunnen nog lang met elkaar door

Tjibbe Veldkamp Agent en Boef. Het grote verzamelboek Prentenboek
Lannoo
Kees de Boer
Waardering: 8.0

De aanduiding ‘grote’ is wat overmoedig want zo enorm is die verzameling nog niet. Er zijn inmiddels drie delen verschenen die in dit boek zijn samengebracht: Agent en Boef. Agent en Boef en de tekenstreken, Agent en Boef en de Boefagent. In september verschijnt het vierde deel: Boef en Agent en de fopmoppen waarvan schrijver Tjibbe Veldkamp op zijn site aankondigt dat er voor het eerst van het stramien wordt afgeweken. Agent zal Boef uiteindelijk niet vangen en opsluiten.

Dat zal wel loslopen want de kracht van deze serie is het vaste ritme. Boef ontsnapt uit de gevangenis, hij leidt Agent om de tuin en na veel toestanden is Agent hem weer de baas en sluit hem op. De vaste afsluiting is dat Agent zegt: ‘Dat was leuk’ en Boef antwoordt: ‘Ja, morgen weer?’. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar, een soort Laurel en Hardy die met elkaar vergroeid zijn.

Die herkenning en herhaling is voor peuters en kleuters heerlijk maar dat is een kenmerk van veel prentenboekenseries.Maar Agent en Boef is zoveel meer vanwege de originele en tegendraadse invalshoeken. Agent en Boef leiden elkaar om de tuin maar zetten ook de lezer voortdurend op het verkeerde been. Dit is slapstick op hoog niveau. De invalshoeken zijn erg origineel en tot in het kleinste detail geweldig goed uitgewerkt. Als Boef met lijm in de weer is, zit ook echt alles aan elkaar vastgeplakt. Waar Boef zich verkleedt, is het even zoeken wie hij nou weer is. Het is mal en maf maar de kolder wordt nergens te flauw. Het verhaal en het patroon kloppen en het is een veilig idee dat de gezette Boef altijd weer in het gevang komt. Hij wil ook niets liever.

Ik ben fan van Agent en Boef, vanaf het begin en als de makers dit hoge niveau weten te handhaven, blijf ik dat nog heel lang.

Titel Boek:

Agent en Boef. Het grote verzameboek

Auteur:

Tjibbe Veldkamp

Illustrator:

Kees de Boer

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : humorPrentenboekslapstick