close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Alexander raakt de draad kwijt

Het begint eenvoudig. ‘Alexander had een draad’. En wat Alexander in zijn hoofd ziet, kan hij met die draad maken. Alexander Calder wordt hier bedoeld, de kunstenaar aan wie het Haags Gemeentemuseum een grote overzichtstentoonstelling wijdt. Het is inmiddels traditie dat het museum een kinderboekenmaker vraagt een boek te maken. Het leverde bijzondere boeken op van ondermeer Marije Tolman (Ensor) en Wouter van Reek (Mondriaan) Sieb Posthuma levert met De draad van Alexander een van de beste uit de reeks af.

De Amerikaanse beeldhouwer Calder stond bekend om zijn grote mobile-achtige werken. Posthuma buit het uitgangspunten van zijn werken perfect uit. ‘Alexander hoefde nooit naar een winkel want alles wat hij nodig heeft, buigt hij uit zijn draad.’ Posthuma laat de kunstenaar alles wat hij nodig heeftuit een draad buigen: een stoel om in te fantaseren of een hemelbad om in weg te dromen. Het werk wordt steeds groter en stoerder en abstracter. ‘Met zijn draad maakte Alexander de wereld zo groot als hij zelf kon verzinnen’.

Calder is een grappig mannetje met een alpinopet, echt een kunstenaar. Posthuma volgt hem in zijn reis en creatieve proces. ‘Op reis hoefde Alexander niet te gaan want hij reisde met zijn handen.’ Een kunstenaar kan ook blokkeren en dat gebeurt. Calder raakt de ‘draad kwijt’ en gaat op zoek naar nieuwe vormen. Posthuma brengt het proces van verbeelding prachtig in beeld.

De prenten zijn mooi maar Posthuma blinkt dit keer ook weer eens uit in teksten, een kunst die hij ook beheerst, dat weten we natuurlijk al van de boeken over Rintje. Hij schrijft in compacte en treffende zinnen het verhaal op, en premitteert zich kleine grapjes zonder over de top te gaan. Er lopen draadharige hondjes rond in het boek en ‘de draad kwijtraken’ is voor de hand liggend maar goed gevonden.

De draad van Alexander zit prima in elkaar en is natuurlijk deels educatief bedoeld maar als losstaand prentenboek ook zeker de moeite waard.

Titel Boek:

De draad van Alexander Calder

Auteur:

Sieb Posthuma

Kaft:
Video description:

Het prentenboek van Sieb Posthuma over de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder

Tags : kunstmuseumPrentenboektentoonstellingVoorleesboek