close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Alles draait om de eenvoud

Joukje Akveld Van wie is dat huis? Prentenboek
Gottmer
Annemarie van Haeringen
Waardering: 8.0

Simpele ideëen zijn niet zelden de beste. Het eerste deeltje (Van wie is die hoed?) viel meteen op door de eenvoud. Een hard kartonnen boekje met op de linkerpagina een getekend  hoofddeksel en op de rechterpagina vier getekende personen met de vraag van wie dit voorwerp is. Op de dubbele pagina daarna het antwoord in een grote tekening. Die laatste prent is in Van wie is dat huis?, het nieuwe boekje in deze serie, is telkens een prettige verrassing. Niet zozeer wie de eigenaar van de iglo, de boerderij, het hok, de paddestoel of het paleis is. Dat ligt voor de hand. Maar wijze waarop het raadseltje wordt opgelost, is origineel en geestig. Natuurlijk is het hok van de hond maar wie had gedacht dat hij het zo uitgebreid heeft ingericht en lekker de krant zit te lezen in een fauteuil? En die plantjes rond de iglo, waar de eskimo buiten met de ijsbeer zit te kaarten, die lijken verrekte veel op ijsco’s.

Dit keer is Annemarie van Haeringen de illustrator, zij neemt het stokje over van Thé Tjong-Khing. De uitgeverij zet bij ieder boekje een andere bekende illustrator in, ‘zodat ook de jongste peuters kennis kunnen maken met hun veelzijdige werk’. In het laatste raadsel komt alles op een vernuftige manier samen en blijkt alles onderdeel te zijn van het kinderspel. Het huis van de heks staat er telkens niet bij maar dat raadsel wordt op de achterpagina opgelost.

Joukje Akveld (genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs met Een aap op de wc) bedacht het concept en snapt goed wat de jongste peuters willen lezen. Weinig tekst, veel herhaling en vragen waar ze het antwoord op weten. Dit is nu al een hele fijne serie.  Het grote raadsel is vooralsnog wie het volgende deeltje gaat illustreren.

Titel Boek:

Van wie is dat huis?

Auteur:

Joukje Akveld

Illustrator:

Annemarie van Haeringen

Kaft:
Tags : kleuterspeutersPrentenboekVoorleesboekwonen